По въпроса за книгата (2008)

По въпроса за книгата (2008)
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиБългарска литература, Публицистика
Езикбългарски
Брой страници356

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Книгата всъщност е триединство: дух - тяло - стока. Въпреки че повечето издатели са склонни да слагат ударението върху третия елемент. Не ги виня много. Но понеже се причислявам към бранша, смятам, че в работата си трябва да акцентираме и върху духовното, и върху телесното, и върху стоковото начало на това „осмо чудо на света". Книгоиздаването означава и една специфична култура, а именно - културата на книжната направа. Няма нищо по-прекрасно от една професионално написана и професионално издадена книга.
Около нас бъка от книги, които уж си имат всичко: автор, заглавие, копирайт, съдържание, даже рецензенти и редактори, но всъщност са „гугълски". Нищо в тях не е каквото изглежда; то е виртуално (т. е. крадено); пастиш, при това най-бездарен. „Опредметявайки" в книга присвоеното с сору-раste чуждо съдържание, „гугълите" си градят (фалшив) АВТОРитет. Тази мимикрия обезценява и дискредитира книгата, превръща я от сериозен, траен творчески и интелектуален продукт в малоценен и малотраен хибрид - „гуглокнига".
С влизането ни в Европейския съюз проблемите на българската книга няма да бъдат автоматично решени. Очакват ни ред изпитания. Първо, окрупняване на книжния бизнес, поглъщане на по-малки издателства от интернационални медийни корпорации, някои от които вече навлязоха, а други предстои да навлязат у нас. Второ, западане и дори закриване на неконкурентни издателства. Трето, агресивна инвазия на масмедиите: още и още книжни поредици, разпространявани от многотиражни вестници. Всичко това е част от играта. Но за да се спазват правилата й е нужна сериозно партньорство между институциите - творчески, издателски, търговски, държавно-администрат
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^