Подвижнически слова (2002)

Подвижнически слова (2002)
Описание
Свети Исаак се родил в Ниневия. Нищо не е известно за неговите родители. В цветуща младост, оттегляйки се от света и всичко светско, той постъпил в манастира "Свети Матей" заедно със своя брат и приел монашество.

След като се усъвършенствал в тази обител в подвижничеството и преуспял в достатъчна мярка в добродетелите, той бил уязвен от желанието за безмълвие, поради което се отдалечил на голямо разстояние от общежитието, заселил се в пустинна килия и започнал да живее съвършено уединен живот, като нямал общение с никого и внимавал единствено върху себе си и Бога. Неговият роден брат, който поел управлението на споменатия манастир, горещо го убеждавал и умолявал да се върне в манастира. Но свети Исаак бил така привързан към пустинята, че не се съгласявал да я остави и за кратко време.

Както са близо клепачите до очите, така и изкушенията са близо до хората; и Бог е устроил това премъдро за твоя полза, за да хлопаш постоянно на дверите Му и със страха от скръбното да се насажда в ума ти паметта за Него, за да се приближаваш към Бога в молитвите и сърцето ти да се освещава с непрестанната памет за Него. И когато започнеш да умоляваш, Той ще те чуе; и ще разбереш, че Този, Който те избавя, е Бог, ще познаеш своя Създател, Промислител и Пазител, Който е сътворил за теб два свята: единия като временен учител и наставник, а другият - като бащин дом и вечно наследство.

И така, помни Бога, за да те помни винаги и Той, и като помни, Той ще те спаси и ти ще приемеш от Него всякакво блаженство. Не Го забравяй, отнасяйки се с мисъл в суетното, за да не те забрави и Той по време на твоите битки. Бъди послушен пред Него в изобилието, та в скърбите да имаш дръзновение в сърдечната и постоянна молитва към Него.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^