Поеми на светлината. Избрани стихотворения, мисли и есета (ISBN: 9789543371235)

Поеми на светлината. Избрани стихотворения, мисли и есета (ISBN: 9789543371235)

Поеми на светлината. Избрани стихотворения, мисли и есета (ISBN: 9789543371235)

от 6,00 лв 2 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиЛитература, Поезия
Езикбългарски

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Поет и драматург, публицист, преводач и философ, Лучиан Блага /1895-1961/, наричан още "бащата на модерната румънска лирика", е сред значимите, макар и по-малко известни европейски поети от ХХ век. Но неговата оригинална, силна поезия е съизмерима с лиричните опуси на прочутите му съвременници: Еудженио Монтале, Умберто саба, Езра Паунд, Пол Елюар, Готфрид Бен, Хуан Рамос Хименес.
В стиховете на Лучиан Блага, определен от критиката като "бащата на модерната румънска лирика", откриваме и една осъзната връзка с Битието като единство на Земното и духовното, на Земя и Небе, на пръст и съзнание. Осмислянето на материята, очовечаването на веществото тук превръща вечната човешка драма в хармония. Доминира чувството за непрекъснато вътрешно духовно взаимодействие между човека и Вселената, като човекът е частица, атом от него. Трябва да подчертаеем, че героят в тази философска, метафишзична и пантеистична лирика е не само част от цялото, от природата, но и неин съперник. Осмислянето на нещата във времето открива нови връзки и неподозирани дълбини, както и чувството за преоткриване на света в човека. И тъкмо в това единство на човека и света, според поета, светът се разкрива наново - лирично и философски преосмислен, щедро обогатен, пресътворен с цялата своя хармония и богатство от образи, багри и звуци.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^