Поезия. Прози (2013)

Поезия. Прози (2013)
Описание
Кирил Кадийски е роден на 16 юни 1947 г. в с. Ябълково, Кюстендилско.
Автор е на книги с поезия и есеистика, преиздавани нееднократно: „Поезия" (1995), „Съчинения в три тома" (1997), „Вечеря в Емаус" (2000), „Черепът на Йорик и други стихотворения" (2004), „Съчинения в пет тома" (2007). Претворил е на български редица френски и руски поети като Вийон, Молиер, Юго, Бодлер, Верлен, Рембо, Маларме, Верхарн, Аполинер, Сандрар, Лермонтов, Тютчев, Бунин, Блок, Волошин, Манделщам, Пастернак.
Най-превежданият в момента български поет в чужбина. Негови книги са излезли във Франция, Испания, Италия, Гърция, Сърбия, Румъния, Македония. Стиховете му са преведени на английски, немски, шведски, полски, словашки, словенски, унгарски, финландски, руски, беларуски, украински, турски.
Участник в най-авторитетните форуми на поетите като Биеналето на поезията в Лиеж — Белгия, Стружките поетически вечери, Международния фестивал на поезията в Троа Ривиер — Канада.
Носител е на престижни наши и чуждестранни награди. Кавалер на френския „Орден за изкуство и литература", член-кореспондент на френската Академия за поезия „Маларме", член-учредител на движението „Сар à l`Est" на поетите франкофони, член на международната Академия „Мон-мартър в Европа", почетен гражданин на „Монмартърската република".
Едно от най-реномираните френски издателства „Les Belles Lettres" сключи ексклузивен договор с автора за цялостното му творчество и публикува в отделен том всичките му творби на български, френски и английски.
Списание „Нувел обсерватьор" нареди Кирил Кадийски сред най-значителните съвременни поети.
През периода 2004-2009 г. е дипломат — съветник към Българското посолство във Франция и директор на Българския културен институт в Париж.
Чете теория и практика на поезията и поетическия превод в СУ „Св. Климент Охридски". 
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^