Портата на греха (ISBN: 9789545169182)

Портата на греха (ISBN: 9789545169182)
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиЛитература, Новела, Роман
Езикбългарски
Брой страници536

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Поетичен и драматичен разказ за любовта, греха, възмездието и своботата

Частица от духа на един велик град, в който легендата се преплита с истината, а историята – с фантазията

Ойя Байдар е родена през 1940 г. година в Истанбул. Като ученичка във Френския девически лицей пише първия си роман "Деца, забравени от Аллах". Изключена е от училище за това. Завършва "Социология" в Истанбулския университет и става асистент. Социалистка, член на Турската работническа партия и член на Синдиката на турските преподаватели, тя получава признание като писател и разследващ журналист. От 1980 до 1992 г. е емигрант в Германия. Там посреща рухването на социалистическата система. През 1991 г. година пише повестта "Сбогом, Альоша", която е отличена с наградата "Сабахаттин Али", а през 1993 г. за "Котешки писма" получава наградата за роман "Юнус Нади". След завръщането си в Турция Ойя Байдар е редактор в „Енциклопедия Истанбул. През 1998 г. издава романа си "Завръщане за никъде", а през 2000 г. – "Гореща пепел", с който през следващата година печели наградата за роман "Орхан Кемал".

Тео произхожда от така наречените истанбулски гърци. Неговият баща е антиквар, занимаващ се с нелегален трафик на исторически ценности. Семейството е принудено да напусне Турция през 1974 г. На 38 години Тео е уважаван византолог, привлечен от корените си и се завръща в родния Истанбул, за да открие Порфирената порта, на чиито следи попада случайно в древен византийски ръкопис. Дали легендарната порта е само мит, въображение или реалност – на този въпрос трябва да си отговори ученият, сблъсквайки се с ужасяващата действителност на политическите гонения и полицейските репресии в съвременна Турция. И всичко това на фона на пищните багри на буйно разцъфтелите истанбулски ергювани – лилаво-пурпурни, теменужено-морави, розови, алени.
Ойя Байдар води повествованието динамично и напрегнато, с много неочаквани обрати. Романът впечатлява с дълбок психологизъм, драматизъм и детайлно познаване на човешката природа. А изненадващият финал е венец на тази запомняща се книга.

Романът е получил литературната награда "Джевдет Кудрет" за 2004
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^