Потокът - твърди корици (2016)

Описание
Михай Чиксентмихаи е американски психолог от унгарски произход, роден през 1934 г. в Риека (дн. Хърватска). Един от най-изтъкнатите представители на позитивната психология и автор на мотивационни програми за личностно развитие. Тази книга, пожънала световен успех, ни показва как да достигнем онова състояние, в което можем да извлечем оптимален опит от всяка ситуация.
Помните ли кога за последно сте били напълно съсредоточени в действията си и толкова мотивирани, че сте се чувствали, сякаш можете да постигнете всичко?

Чиксентмихаи нарича този феномен „поток – идеалната хармония между между мисли и дела, благодарение на която постигаме максимално удовлетворение, без да губим връзката си с околната действителност. Отърсваме се от обичайните си притеснения и с радост се връщаме към това преживяване – и дейността, чрез която достигаме състоянието на поток.

„Потокът стимулира нашата креативност, но изисква и пълна отдаденост на дадена идея или цел (затова и алтернативното му название е „автотелично преживяване). Той не просто придава идентичност на всичко, което правим, но и ни позволява да споделяме своята страст с останалите, разпалвайки в тях същото желание за самореализация и удовлетворение.

А дали това моментно състояние – „прекрасният миг, за който копнее Фауст – може да стане достъпно за нас по всяко време?

Михай Чиксентмихаи е изследвал над 30 години това интригуващо състояние на човешкия дух и в „Потокът систематично излага своя метод за отхвърляне на привичната ни инертност и страх от реализация. Резултатът е неоспорим – човек би постигнал каквото пожелае, стига да мисли и действа изцяло в духа на своята цел.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^