Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиБългарска литература, Роман
Езикбългарски
Брой страници224

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Василка Николова Донова е родена на 8 януари 1928 г. в Гълъбо, Старозагорско. Същата година, със заем от Народната банка, баща й купува една тухларна и за десетилетие я превръща в модерна печеливша фабрика. След 9 септември 1944 г. фабриката е национализирана, а Василка Донова е обявена за „народен враг". Тази дамга има съдбоносно значение през целия й живот. Две години не може да следва в университета, тъй като й отказват ОФ бележка. Изключена е от ДСНМ като „национализирана", аполитична, индивидуалист. След много пречки и трудности й позволяват да се дипломира - завършва българска филология в Софийския университет. Няколко пъти кандидатства за аспирантура, но е категорично отхвърлена по политически причини.
В новата си книга „Потомците" Василка Донова ни разказва точно тази история - живота на едно интелигентно свободолюбиво българско момиче, чиито стремежи, пориви и полети на духа са брутално насилвани, обругавани, потискани и принизявани от злият дух на развихрилата с в България след 9 септември 1944 г. комунистическа ламя. Безпощадната борба на една светла и любяща душа с безпросветната, неграмотна и просташка действителност, в името на любовта, справедливостта и из вечното право на човека да бъде свободен.
„... Имаше ли дом в България, който да не тръпне от страх за насилие, отмъщение, породени от завист и злоба, от алчността на самозабравили се лумпени, станали силни на деня, овреме приспособили се към властта? А ОФ обещаваше на българския народ законност, сигурност, ред, свобода, зачитане на човешките му права... "
„... душата на Светла бе спокойна... Небето над нея беше ясно. Не виждаше, че на хоризонта се трупат тъмни облаци, че иде буря. Но знаеше, че трябва да се намеси в този свят и да даде своя дан в изграждането му по законите на красотата и на справедливостта, за да бъде всеки човек в него свободен и уважаван гражданин... "
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^