Потомците на баба Тонка и Народният съд (2013)

Потомците на баба Тонка и Народният съд (2013)

от 10,71 лв 3 оферти
Описание
Ключови думиБиографии
Езикбългарски
Брой страници136
Тегло249

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Веселина Антонова е родена в Русе. Завършила ВТУ „Св. св. Кирил и Методий, магистър по история.

Работи като научен сътрудник в Регионален исторически музей – Русе, понастоящем главен експерт в Държавен архив – Русе. Член на редколегията на Алманах за историята на Русе, т. І–ХІІ. През 2004 г. е удостоена с диплом от Съюза на учените – Русе, за принос в областта на хуманитарните науки.

Научни интереси в областта на Българското възраждане и популяризиране на документалното богатство на ДА–Русе. Издадени исторически изследвания: „Възрожденското гробище, църквата „Всех Святих и Пантеонът на Възрожденците в Русе; Русе 2006 (съавтор И. Жейнов); „Демонтаж. Една балканска история от 80-те г. на ХХ в. , Русе, 2008, (съавтор Д. Каменова); „Възрожденското читалище „Зора в Русе, Русе, 2010; „Баба Тонка Обретенова. Опит за портрет. Русе, 2012.

Съставител на документални сборници: „Никола Обретенов. Дневници и спомени 1877–1939 г. , С. , 1988 (съвместно с Д. Минцев); „Панайот Хитов. Фамилиарни забележки. Спомени. (кр. ХVІІІ в. –1877 г. ), Русе, 2003 (съвместно с И. Жейнов); „Епоха на строителство Русе, 2004 (съвместно с И. Жейнов) и др.

Автор на над 20 сценарии за документални филми, създадени в РТВЦ–Русе, излъчвани по БНТ: „Панайот Хитов между легендата и истината (2000); „Тя беше родена свободна, посветен на Баба Тонка (2003); „Възторзите и огорченията на Никола Обретенов (2004) и др.

Има много нейни наградени филми: „Шест жени; „Първият прозорец; „Писма от Русчук и др.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^