Праславянските племена. Част 1-3 (2007)

Описание
Ключови думиАрхеология, История
Езикбългарски
Брой страници702

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Състояние: отлично
Издателство: Институт по балканистика при Българската академия на науките
Град на издаване: София
Налични бройки: 1
Ширина: 165 мм
Височина: 235 мм
Корици: меки
Ключови думи: славянски племена, произход на прабългарите, история, божества, символи

*Първа Част:
Книгата ПРАСЛАВЯНСКИТЕ ПЛЕМЕНА съдържа първата част от изследване, предлагащо друг поглед върху проблемите за произхода на славяните и съдбата на тракийския етнос. Според тезата на автора римската експанзия в балкано-дунавските земи е предизвикала изселване на част от тракийското население на север. Преселниците намерили нови обиталища в земите между Северните Карпати и Балтийско море, междуречието Днестър - Днепър и долината на Тиса. Така се създали три праславянски племенни групировки - ВАНТИ (ВЕНЕДИ), АНТИ и ГАНТИ. През VI в. западната групировка получила ново название СКЛАВИНИ, което се наложило като общ етноним за трите клона. Така в изследването показано, че славяните са потомци на тракийските изселници от балкано-дунавските земи. Отхвърлена е общоприетата днес теза за прикарпатска прародина на славяните. Авторът използва названието праславяни за периода до края на V в. и него са означени траките по двата бряга на Дунав. Проследява се формирането на праславянските (тракийски) племена преселението при римското завладяване.

**Втора част:
Изследването "Праславянските племена" съдържа параграфи за племената, подредени в азбучен ред от Б до К. Номерацията е продължение на тази от първата част.

Изследването ПРАСЛАВЯНСКИТЕ ПЛЕМЕНА предлага друг поглед върху проблемите за произхода на славяните и съдбата на тракийския етнос. Според тезата на автора римската експанзия в балкано-дунавските земи е предизвикала изселване на част от тракийското население на север. Преселниците намерили нови обиталища в земите между Северните Карпати и Балтийско море, междуречието Днестър - Днепър и долината на Тиса. Така се създали три праславянски племенни групировки - ВАНТИ (ВЕНЕДИ), АНТИ и ГАНТИ. През VI в. западната групировка получила ново название СКЛАВИНИ, което се наложило като общ етноним за трите клона. Така в изследването е показано, че славяните са потомци на тракийските изселници от балкано-дунавските земи. Отхвърлена е общоприетата днес теза за прикарпатска прародина на славяните. Авторът използва названието праславяни за периода до края на V в. и с него са означени траките по двата бряга на Дунав. Проследява се формирането на праславянските (тракийски) племена и преселението при римското завладяване.
------------------------------------ ---------------------
Монографията Праславянските племена на Чавдар Бонев, изд. Институт по балканистика при Българската академия на науките, съдържа изследване в четири тома върху темата за произхода на славяните и съдбата на тракийския етнос. Застъпената теза на автора е, че римската експанзия на балкано-дунавските земи е предизвикала изселване на част от тракийското население на север. Преселниците намерили нови обиталища на земите между Северните Карпати и Балтийско море, между поречието на Днестър – Днепър и долината на Тиса. Така се създали три праславянски племенни групи: Вант-(Венеди), Анти и Ганти. През VI век западната група получила ново название – склавини, което се наложило като общ етноним за трите клона.

Така в изследването е показано, че т. нар. славяни са потомци на тракийските изселници от балкано-дунавските земи. Отхвърлена е тезата за прикарпатската прародина на славяните. Авторът изпозва названието праславяни за периода до края на V век и с него са означени траките по двата бряга на Дунав. Проследява се формирането на праславянските (тракийски) племена и разселванията им при римското нашествие.

Праславянските племена е в четири обемисти тома. Благодарности на автора – Чавдар Бонев
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^