Правата на пациента (2009)

Описание
Ключови думиПраво
Езикбългарски
Брой страници245
Тегло202

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Състояние: отлично
Издателство: Захарий Стоянов
Град на издаване: София
Налични бройки: 1
Ширина: 130 мм
Височина: 200 мм
Дебелина: 15 мм
Корици: меки
Ключови думи: правна уредба на пациента

Книгата представя извършеното проучване на правната уредба на правата на пациента в законодателството на тринадесет държави - членки на Европейския съюз и на Израел.

Изследването е извършено от Студентската програма за законодателни проучвания към Народното събрание, включващи студенти по право и политология от водещи университети в страната и чужбина, под ръководството на д-р Антония Първанова - народен представител от ПГ на НДСВ. По време на мандатите от 38-ото, 39-ото и 40-ото народно събрание, Студентската програма се утвърди като нов и успешен модел за подпомагане на народните представители при осъществяване на конституционно уреденото им право на законодателна инициатива и като ефективно действаща форма на гражданското участие в законодателния процес.

В проучването са разгледани определението на понятието "пациент", страните в правоотношението по предоставяне на медицинска помощ, видовете права и задължения на пациентите, уредбата на пациентските права, нерегламентирани в българското законодателство, органите в системата на медицинското обслужване, свързани с упражняването и защитата на предоставяните права, отговорността и дължимите обезщетения при нарушаване на правата на пациентите и при вреди в резултат на лекарска грешка.

Особен интерес представлява институтът на "наказателни вреди", познат в страните от англосаксонската правна система.

Като приложения към проучването са включени иск на увредения пациент или неговите наследници и схема на процедурата за помирение и обезщетение в Република Франция.

Съдържание (кратко)

9 Предговор
11 Увод

20 1. Основни проблеми, свързани с уредбата на пациентските права
74 2. Преглед по държави на нормативната уредба на правата на пациента

214 Приложения
233 Източници
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^