Право на Европейския съюз. Наказателни въпроси (ISBN: 9789542810322)

Право на Европейския съюз. Наказателни въпроси (ISBN: 9789542810322)

Право на Европейския съюз. Наказателни въпроси (ISBN: 9789542810322)

от 22,95 лв 4 оферти

Още оферти

Описание
Настоящото издание е първата българска детайлна публикация, посветена на въздействието на правото на европейската интеграция в наказателната материя и на процеса на признаване на наказателна компетентност на европейската интеграционна система. Акцент в него е поставен върху:

последиците от прилагане на общностното право в материята на наказателното и наказателнопроцесуал ното право;
възникването и развитието на различни форми на междуправителствено сътрудничество в борбата с престъпността между държавите-членки на ЕО и ЕС;
възникването и развитието на Шенгенската система;
възникването и развитието на Третия стълб на ЕС като особена форма на сътрудничество в наказателната материя между държавите-членки на системата на европейска интеграция;
хармонизацията на наказателното и наказателнопроцесуал ното законодателство в ЕС;
взаимното признаване на актовете на наказателно правораздаване в ЕС;
съдебното и полицейско сътрудничество в ЕС;
правната уредба на санкциите в правото на ЕС;
наказателната компетентност на европейската интеграционна система;
основни гаранции и форми на контрол за законност над приемането и прилагането на европейските актове в областта на наказателното право, наказателното правораздаване и борбата с престъпността.

В изданието са отразени основните достижения на доктрината в останалите държави-членки на Европейския съюз. Анализирани са всички актове на ЕО и ЕС от значение в наказателната материя. Особен акцент е поставен на юриспруденцията на Съда на ЕС, като за целите на изследването са разгледани близо 200 постановени от Съда актове, свързани с разглежданата проблематика.

Христо Христев е доктор по право и преподавател по право на Европейския съюз в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски. Представената книга е резултат от изследване, осъществено от него в продължение на няколко години в рамките на подготовката на докторска степен в СУ „Св. Климент Охридски и Университета на Нанси, Франция. Тя отразява и опита на автора от работата му с български и европейски институции, натоварени с различни функции в разглеждната проблематика.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^