Преданост (ISBN: 9786191526482)

Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиБиографии, Българска литература
Езикбългарски
Тегло379

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Преданост е една нестандартна мемоарна книга. Наред със свои лични споделяния, спомени и впечатления, поднесени с белетристичен вкус, авторката е включила, в подходящ контекст, богата информация от различни области, която ще бъде интригуваща и полезна за широк кръг читатели.
Повествованието завладява със своята искреност и неподправеност. Начинът, по който книгата е написана, подтиква читателя да погледне към свои собствени лични моменти, да ги осмисли и преживее по-богато и пълноценно. Желанието на авторката е: книгата да допринесе всеки един човек да се опита да потърси нови светли пътеки за още повече красота и хармония в живота си.
Засегнат е въпросът за взаимоотношенията родител – дете, за родовото чувство. Написаното стимулира към по-дълбок поглед по въпроса за мисията на родителя и неговата жертвоготовност.
Представено е родословното дърво на четири рода (на два от тях – в оригинална таблична форма), някои от които са излъчили изтъкнати представители на науката, изкуството и държавното управление.
Интересна е информацията за слабо известния на нашите съвременници Съюз Юнак, създаден в края на XIX в. и съществувал до началото на 40-те години, който е изиграл важна роля за патриотичното възпитание на българската младеж. Разказано е за Дружеството на южнобългарските художници, тъй като вуйчото на главната героиня е един от неговите основатели.
Читателят ще може да се запознае с основни данни за родословното дърво на Васил Левски по линия на неговия баща Иван Кунчев. Ще може да научи също така за един малко познат, но с големи заслуги възрожденец, организирал в гр. Шумен, макар за кратко време, първата самостоятелна българска власт по време на османското владичество.
В книгата могат да се намерят интересни щрихи за живота и дейността на двама наши съвременници – представители на висшия ешалон (с различен цвят).
Динамичен и въздействащ е разказът за въздушните нападения над България по време на Втората световна война със самолетите B-17 Flying Fortress (Летяща крепост). Този въпрос е слабо застъпен в българската историография. (Летящите крепости са създадени от гениалния български изобретател, авиоконструктор и летец Асен Йорданов и по ирония на съдбата десетина години по-късно бомбардират собствената му родина).
Интересуващите се от везбеното творчество ще открият образци на везбена орнаментика, за които е включен отзив на специалист изкуствовед.
Книгата е написана увлекателно и представлява интерес за максимално широка читателска аудитория.

Светла Е. Теодорова е завършила атомна физика в Софийския университет Св. Климент Охридски. Специализирала е биофизика и е работила като научен сътрудник по биофизика в Секция Биофизика към Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при Българската академия на науките. Има признати приноси в областта на математичното моделиране на биологични процеси. Почти всичките й научни статии са в престижни международни списания. Автор и съавтор е на глави в научни книги, издадени в САЩ и Англия. Съавтор е на две биографични монографии за изтъкнати български учени. Автор е на две научно-популярни книги и съавтор на една такава книга. Автор е на редица научно-популярни и публицистични статии в българския печат.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^