Преди да замлъкна (2014)

Описание
"Преди да замлъкна" е първата книга на Илко Минев и е посветена на предците му, които през 1943 г. се спасяват от Холокоста и бягат от България в далечна Бразилия, благодарение на никому неизвестния у нас Алберт Гьоринг, брат на фашисткия палач Херман Гьоринг

. Книгата пресъздава непозната история, разкриваща частичка от епопеята за спасяването на 50-те хиляди български евреи от газовите камери по време на нацисткото владичество в Европа. Лико Хазан, героят на този роман, докато е затворник в лагер за принудителен труд в България през Втората световна война не би могъл дори да си представи, че един ден ще има много по-добър живот в далечната и мистериозна Амазония. Разделен от брат си, младият затворник Лико има късмета да се се сдобие с могъщи покровители, които му помагат да избяга в неутрална Турция. На път за там среща друга бежанка – Берта, любовта на живота му. По силата на съдбата и чистата случайност двамата започват своя нов живот във влажна и знойна Амазония, докато братът на Лико остава в България, която вече е сателит на Съветския съюз.

Лико разказва историята си с естествения език на човек, борил се, страдал, печелил и губил безчет битки в безпощадната борба за оцеляване, като напълно осъзнава важността и значението на документално звучащия си разказ.

„Преди да замлъкна не е типичен исторически роман, макар че пресъздава по прелестен начин обстановки и епохи от близкото минало. Повествованието изнася любопитни детайли за геополитическото завземане на Амазония от португалци, англичани, евреи, араби и най-вече хора от бразилския Североизток. Те бързо се приобщават към индианците и така се образува очарователната амазонска мешавица. Илко Минев е описал не само значими факти и събития, но и преживявания, чувства и любовни истории, които изненадват читателя с писателското си майсторство, простотата и човечността, които струят от всеки ред.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^