Представяме ви Маркс (2003)

Представяме ви Маркс (2003)
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиФилософия
Езикбългарски
Брой страници162

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Този първи английски превод на Marx para principiantes е публикуван през 1976. Той незабавно произведе фурор! По онова време аз бях английският редактор на книгата и, когато местната щабквартира на Торите в Кенсингтън поръча половин дузина екземпляри, вече знаех, че разполагаме с хит. Популярността на Маркс за начинаещи ясно показваше съществуването на читателска аудитория, гладна за информация по "големите теми", която може да се получи чрез това революционно средство - комикси, които не разказват измислени истории. Това ме убеди да създам нови Начинаещи за Айнщайн, Фройд, Дарвин и т. н. Цялата тази поредица сега е преименувана като Представяме Ви...
В началото на 70-те Риус вече ми беше известен като легендарен мексикански карикатурист, който собственоръчно създава седмичен комикс Los agachados (Прецаканите) за забава и поука на онеправданите. В хумористичен вид, но с хирургическа точност Риус осветляваше публиката си по всякакви социални и политически въпроси. После на Риус му дойде гениалната идея да представи на читателите си Карл Маркс. Така хората от мексиканските предградия научиха за "Карлито" - този немски мислител от тежка категория. Скоро ги последва и светът и блестящото "въведение" на Риус се продаваше в милиони екземпляри на 12 езика. Големият международен успех на Маркс ни говори за нещо интересно. Той очевидно показва, че подобно популярно въведение към Маркс е крайно необходимо не само сред бедняците на Мексико, а също и в, както се предполага, по-напредналите и изтънчени страни.
Може би сме склонни да мислим за 70-те години като за период, когато Маркс е бил на мода. Карл наистина се беше появил по тениските като поп-тотем, въпреки че са много малко тези, които наистина го четат. Той е твърде тежък. Но към 1976 радикалната култура не беше толкова оптимистична, както може да ни изглежда сега. Героичният момент на виетнамския протест, студентските движения и социалистическите надежди беше отминал. Че Гевара беше загинал в злополучното си боливийско приключение през 1967-ма, социалдемократически ят експеримент в Чили беше потушен от Пиночет през 1973-та почти с яростта на геноцид, а Португалската революция от 1974-та беше замряла. Реакцията триумфираше и студената война се приближаваше към края си с ясно определени победители и победени. В края на следващото десетилетие рухна Берлинската стена и съветската командна икономика изчезна безследно за една нощ.
Ричард Апигнанеси
Айкън Букс
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^