Преплетените истории на Балканите Т. 1: Национални идеологии и езикови политики (2013)

Преплетените истории на Балканите Т. 1: Национални идеологии и езикови политики (2013)

от 21,00 лв 4 оферти

Още оферти

Описание
Ключови думиЕтнография, фолклор
Езикбългарски
Брой страници520
Тегло735

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Настоящият сборник разглежда изграждането на нациите на Балканите като следствие на започнали в различни моменти процеси на културно отчленяване и разплитане, на разграничаване и разделяне от изходно положение на предмодерна трансетническа общност. Първата част е посветена на формирането на националните идеологии и идентичности като резултат от взаимодействие между две или повече общности, и по-точно -на символен, а често и насилствен, конфликт между техните дейци, ангажирани в борби за културно утвърждаване и териториално обособяване. Втората част се занимава с конкретен аспект на процесите на национално изграждане, а именно - с кодифицирането на литературните езици на Балканите като приложение на специфични езикови политики, отново в опит за разграничаване и противопоставяне на езиковите стандарти на съседни народи, фокусирайки се върху редица случаи (българската национална идеология като реакция на по-ранния гръцки национализъм, гръко-румънските отношения, идеологията на османизма, македонската национална идентичност и език, създаването и разделянето на сърбохърватския, залозите на албанското езиково строителство), сборникът представлява опит за прилагане на транснационална и релационна перспектива в изследването на миналото на балканския регион, позната в други контексти като „преплетена история" (entangled history или histoire croisée).

СЪДЪРЖАНИЕ
Предговор към поредицата (Румен Даскалов)

ПЪРВА ЧАСТ Нации и национални идеологии на Балканите
Увод
Нации и национални идеологии на Балканите (Чавдар Маринов)
Преднационални идентичности на Балканите (Раймонд Детрез)
От имперски преплитания към национално разплитане: „гръцкият въпрос" в Молдова и Влашко, 1611-1863 г. (Константин Йордаки)
Българо-гръцки преплитания (Румен Даскалов)
Формулиране и преформулиране на османизма (Александър Везенков)
Прочута Македонийо, земьо на Александър: македонската идентичност на кръстопътя на гръцкия, българския
и сръбския национализъм (Чавдар Маринов)

ВТОРА ЧАСТ Езици и езикови политики на Балканите
Увод
Езици и езикови политики на Балканите (Александър Везенков)
Език и идентичност: съдбата на сърбохърватския език (Ронел Алекзандър)
В защита на родната реч: стандартизирането на македонския език и българско-македонски
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^