Проблеми и тенденции при планиране развитието на териториалните системи Ч. 1 (2006)

Проблеми и тенденции при планиране развитието на териториалните системи Ч. 1 (2006)

Проблеми и тенденции при планиране развитието на териториалните системи Ч. 1 (2006)

от 9,00 лв 3 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиЧуждоезична, Икономика, Икономика
Езикбългарски
Брой страници206

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Решаването на териториалните проблеми в края на XX и началото на XXI век поставя изисквания към управлението не само към националните правителства, но и в глобален мащаб. Глобалните проблеми, откроени в докладите на Римския клуб и периодически разглеждани от Световния икономически съвет добиват все по-отчетливо териториално значение. Развитието на теорията и практиката през последните десетилетия неотстъпно се концентрира върху проблемите за урбанизация, управление на миграционните потоци, районирането, формирането на структурата на регионалните икономики в съответствие с природния и демографски потенциал по страни и райони.
Регионалният подход пряко се свързва с протичането на глобализацията във всички сфери на развитие на обществото. Появяват се нови пространствени икономически и урбанизационни структури и все повече се превръщат в управляеми териториални системи. Локализацията на производствата, услугите и насочване на капиталите е в тясна зависимост от глобалните и регионални пазари и от пространственото развитие на транснационалните производствени, дистрибуционни и търговски корпорации.
Новите информационни и телекомуникационни технологии създават възможности за интензифициране на управленческите процеси във всички сфери и най-вече във все по-либерализираните стокови, трудови, капиталови пазари и пазар на услугите.
Регионалната политика, регионалното планиране и управление са в центъра на внимание на изследователската работа. Теорията и методологията за управление на териториалните системи е обект на вниманието на учени от различни сфери на научното познание. Регионалният подход все по-често се използва от деловия свят в управлението на икономиката, финансите, информатиката, инфраструктурите, отрасловите управленски системи, архитектурата, териториалното устройство и градоустройство. И това, което отличава настоящия етап на развитие на регионалистиката като интердисциплинарна наука, е комплексното изучаване, планиране, регулиране, програмиране на процесите и явленията, протичащи на дадена територия под активното въздействие на глобализацията и интернационализацият а.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^