Професионалната общност на циганите ковачи в Пловдив (2005)

Професионалната общност на циганите ковачи в Пловдив (2005)

Професионалната общност на циганите ковачи в Пловдив (2005)

от 5,50 лв 2 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиЕтнография, фолклор, Публицистика
Езикбългарски
Брой страници36

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Книгата търси отговор на въпросите как се структурира днес групата на бургуджиите в Пловдив, как функционира професионалната група на ковачите в нея и защо традиционният занаят на групата продължава да бъде една от нейните най-действени характеристики. Предмет на търсенията е специфичното отношение между една традиционна професия, ковачеството като белег за групова принадлежност и образът на етническата група. Дали няма да се окаже, че древните технологии за обработка на метала ще продължат да съществуват редом с бързата и ефективна машинна обработка и дали причината за ъова няма да бъде именно срастването на професионално, културно и етническо като средства за изразяване на една група?

"Професионалната общност на циганите ковачи в Пловдив" е магистърската теза по етнология на автора, подготвена под научното ръководство на ст. н. с. II ст. д-р Ирена Бокова през 1999 г. Тезата е защитена с отличие в катедра "Етнология и социология" на ПУ "Паисий Хилендарски" през юли същата година.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^