Програмна система „Здравей училище Книга за учителя за диагностика на входното и на изходното равнище на постиженията на децата от подготвителната група в детската градина и в училището (ISBN: 9789541806616)

Програмна система „Здравей училище Книга за учителя за диагностика на входното и на изходното равнище на постиженията на децата от подготвителната група в детската градина и в училището (ISBN: 9789541806616)

от 4,50 лв 2 оферти

Офертите за продукта

Описание
Водени от идеята за създаване на единна и цялостна система за осъществяване на завършен цикъл на възпитание и обучение на децата от подготвителната група, авторите на системата „Здравей, училище! предлагат като неразделна част на системата за обучение и система за измерване и оценяване постиженията на децата по всички образователни направления от програмата за подготвителната група.

Диагностичната система предвижда оценяване на компетенциите на децата (представи и умения) на три етапа: на входа на подготвителната група, по време на обучението и в края на подготвителната група – т. е. на входа на училището.

Основните цели на диагностичната система могат да бъдат систематизирани по следния начин:

1. Установяване на равнището на представите и уменията на децата при постъпването им в подготвителна група.

2. Предоставяне на надеждна информация за равнището на постиженията на децата спрямо съществуващите норми за съответните критерии и показатели.

3. Осигуряване на информация за равнището на всяко дете от групата спрямо нивото на групата.

4. Осигуряване на реална база за определяне на насоките на индивидуалната и груповата работа на педагога.

5. Конкретизиране на мерките, действията и дейностите по време на педагогическото взаимодействие.

6. Очертаване на насоките на работа, на евентуалните перспективи и очакваните резултати.

7. Проверяване на ефективността на педагогическото взаимодействие.

8. Оценяване на равнището на готовността на детето за училищно обучение.

9. Предоставяне на информация на началния учител, на основата на която той да може да организира и индивидуализира работата си с конкретното дете.

Основите, върху които е изградена диагностичната система са следните:

1. Предложените диагностични процедури да не изискват полагането на специални усилия за провеждането им и да не отнемат много време.

2. Диагностицирането да може да се провеждат в рамките на задължителните регламантирани ситуации и на задължителните нерегламентирани ситуации под формата на игра. Не се предвижда специална подготовка на децата.

3. При измерването и оценяването да се отчете желанието и да се стимулира полагането на усилия от децата за достигане на поставените цели.

4. Системата за оценяване да не използва сложни и изискващи много време и специален апарат изчисления.

5. Всички процедури да са осигурени с необходимия илюстративен и нагледен материал. 6

. Изследването на обобщените критерии за оценка на постиженията на децата да се извършва въз основа на Държавните образователни изисквания и по направленията от програмата за подготвителната група.

Всеки от критериите да се измерва най-малко по два показателя и с помощта на не по-малко от 2–3 задачи. Методите, които се използват при извършване на диагностицирането в системата, са: наблюдение, интервю, беседа, тестове (словесни, рисувателни, невербални, адаптивни), социометрични и творчески изяви.

Отчитането на резултатите се извършва по следния начин:

1. За задачите с избираем отговор: – на всеки верен отговор се поставя 1 точка; – задачата получава толкова точки, колкото верни отговора има.

2. За задачите с отворен отговор: – на пълен, точен и изчерпателен отговор се поставят 3 точки; – на частичен или непълен отговор се поставят 2 точки; – на отговор, които не съответства на условието на задачата, се поставя 1 точка.

3. За всяко направление сборът от отговорите на всички задачи формира общия брой на точките за направлението.

4. Постиженията на децата по всяко направление се отчитат по предварително изградена скала, която има три степени – ниска, средна и висока. – ниската степен – под 30% решени тестови задачи; – средната степен – от 30% до 70% решени тестови задачи; – високата степен – над 70% решени тестови задачи. За всяко направление характеристиката на степените дава конкретна представа за постиженията на детето и определя конкретните насоки на бъдещата работа.

5. Общо готовността на детето за училище се определя по преобладаващите оценки на различните направления.

Средствата – темите, включени в образователното съдържание на всяко от направленията, и сборникът с диагностични задачи „Моята пътечка към училището, който е разработен в две части – за входно и за изходно равнище. Сборникът с диагностични задачи е разработен в един цвят с идеята, че освен за диагностика може да бъде използван и за допълнителна работа и забавления на децата (дава възможност да се оцветяват и допълват различни обекти и картини).
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^