Против либерализма (2001)

Против либерализма (2001)
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиПолитика, Социология
Езикбългарски
Брой страници312

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Настоящата книга представлява критика на либерализма. Тезата й е, че либерализмът е неспособен да постигне собствените си цели, тъй като е изпълнен с противоречия. Някои от тези противоречия следват от това, че либерализмът се обвързва с две несъвместими цели, едната - позитивна, а другата - негативна. Негативната цел е да се избегнат злините - такива като диктатурата, мъченията, бедността, нетърпимостта, репресиите, дискриминацията, незаконността и т. н. Позитивната цел е да се създадат условия, в които индивидите ще могат да направят живота си добър.
Според либералите първото от тези условия е индивидуалната автономия, която бива поощрявана в случая, когато държавата гарантира правото на индивидите свободно да избират начина си на живот, правото на равна грижа за техните начинания и на уважение кьм тях, правото на справедлив дял от нужните им ресурси и правото на широк плурализъм на възможностите.
Злините, чието избягване е негативната цел на либерализма, са злини, защото поставят в опасност добрия живот. Ценностите автономност, свобода, права, равенство, справедливо разпределение и плурализъм - ценности, чието осъществяване е позитивната цел на либерализма - са ценни, защото се смятат за необходими за добрия живот. Либерализмът е противоречив, тъй като осъществяването на тези либерални ценности ще увеличи злините, които либералите биха искали да избегнат и защото намаляването на тези злини зависи от създаването на условия, противоположни на либералните ценности.
Джон Кекеш
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^