Пътешествия в снимки (ISBN: 9789542704683)

Пътешествия в снимки (ISBN: 9789542704683)
Описание
Ключови думиФотография
Езикбългарски

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Редакторът ветеран на списанието Скот С. Стъки разкрива тайните и стратегиите, с помощта на които професионалистите правят смайващи – и годни за публикуване – снимки на многобройни туристически дестинации. Книгата е идеалният наръчник за всеки, който иска да овладее уменията на най-прочутите пътуващи фотографи: усет за автентичното, око за композицията и безпогрешен инстинкт за въздействащи сюжети.
Основни правила, които да овладееш преди заминаване Как се създава неустоимo фотографско повествование Професионалната тайна за откриване на автентични сюжети навсякъде по света Как да подходиш към непознат, за да му направиш очарователен портрет Стратегии за снимане на храна, ресторанти и хотели Улавяне на атмосферата на град Приключения сред дивата природа – нещо повече от добри снимки Фотографиране на животни Най-важните съвети за снимане на панорамни кадри
СЪДЪРЖАНИЕ
ВъведениеПотърси вдъхновениеОвладей основните правилаРазкажи историяНамери автентичнотоСнимай хора на фона на мястотоУлови ритъма на градаОткрий провинциятаДобави приключение и природаСъхранявай и споделяй снимките сиПолезна информацияПоказалецИ зползвани фотографии
ВЪВЕДЕНИЕОт автора
В списание „Травълър, чийто водещ редактор съм, публикуваме снимки от пътешествия, които „пренасят читателя на мястото и подтикват много хора да посетят показваните места. Често читателите ни пишат благодарствени писма и се възхищават от нашите снимки. В техните коментари се долавя – а понякога и откровено се изказва – въпросът „Как е успял вашият фотограф да постигне това?. Целта на тази книга е да даде отговора.
Голям принос за това „как, разбира се, има упоритият труд. „Разликата между професионалните фотографи и любителите е – отбелязва фотографът на „Травълър Макдъф Евъртън, – че професионалистите се хранят когато успеят. Причината е, че часовете за закуска и вечеря обикновено прекарват в снимане. Евъртън си спомня как снимал Северния ръб на Гранд Каньон в дъждовен ден по времето, когато трябвало да се прибере за вечеря. „Стана късно – казва той, – а бях на около час и половина от хотела. Трябваше да реша дали да се върна, преди да е затворил ресторантът, или да рискувам и да изчакам времето да се промени.
Друга съществена разлика между любителите и про фесионалистите е, че професионалистите работят върху заснеманата сцена. Това значи, че след като открият потенциално добър сюжет – да речем очарователна двойка в кафене на тротоара или Париж, гледан от кулата на „Парижката Св. Богородица – те могат да заснемат стотици кадри, за да вникнат максимално в нюансите на композицията и осветлението, да добавят или изваждат елементи, и всичко това с надеждата да уловят единствен хубав кадър за публикуване.
Повечето ръководства по фотография се основават на опита на един фотограф – своя автор. Тази книга е различна. Докато я подготвях, разговарях с 15 фотографи на свободна практика, чийто хляб зависи изцяло от заснемането на добри кадри. Тук, в една книга, най-добрите пътуващи фотографи в света споделят своя опит и разказват за основните и по-изтънчените похвати с особено ударение върху специфичните стратгии за заснемане на различни типове сюжети.
Всеки фотограф има свой стил, което е доказателство, че не съществува единствен правилен начин да снимаш кадър от пътешествие. Но общото между фотографите на „Травълър е доста ограниченото време на даденото място, което се отнася и за повечето от нас, когато сме на път, обикновено не повече от десет дни. Затова те трябва да концентрират усилията си и да действат находчиво.
След като прочетеш книгата, ще разбереш каква огромна всеотдайност е нужна, за да бъдеш фотограф на „Нешънъл Джиографик Травълър. В нея има по нещо за фотографи с различно ниво на уменията, но особено ценна е за онези, които са готови да положат необходимите усилия, за да започнат да снимат като професионалисти.
Скот С. Стъки
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^