Пътеводител на софийските забележителности/Companion Guide to Sofia"s Cultural Sites (ISBN: 9789549169423)

Пътеводител на софийските забележителности/Companion Guide to Sofia"s Cultural Sites (ISBN: 9789549169423)

Пътеводител на софийските забележителности/Companion Guide to Sofia"s Cultural Sites (ISBN: 9789549169423)

от 13,05 лв 3 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиЕнциклопедия

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Пътеводителят е с огледален превод на английски език.

Архитектурата на София, особено в нейния исторически център, е достъпно и интригуващо свидетелство за различните социални и културни ценности, оформяли образа на града в хода на 2000-годишното му развитие. Този пътеводител ще ви съпътства в една кратка историческа разходка из епохите в живота на днешната българска столица. И преди да погледнем към най-неотдавнашните промени в нейния облик, ще се върнем назад към Сердика от времето на Римската империя, средновековния Средец на Второто Българско царство и София от периода на османското господство, към следосвобожденска, а след това и комунистическа София.
Архитектурата от втората половина на XX век не показа особена вникливост към така сложилия се облик на града и неговите символични топоси и така, в ентусиазма си към "прогресивното", уви, допринесе за неговото загрозяване. Днес човек се стьписва от небрежното отношение, довело много безценни и красиви сгради до разруха, или докато върви по разбития паваж на улиците, вниманието му е повече обзето от това къде стъпва, отколкото от това какво да види, Но ако все пак вдигне поглед нагоре, ще бъде приятно изненадан да открие ненатрапчивата, но завладяваща прелест на немалко добре известни и други, не толкова познати сгради.
Дори днес, когато някои от най-изящните столични постройки поне частично се реставрират, тъжно е, че други биват събаряни в хода на градоустройствените промени. Така съвременна София е загубила много от първоначално замислената й архитектурна хармония, но отделни паметници все още се извисяват като доказателство за нейното по-просветено минало. Този пътеводител не е възхвала на всичко старо, нито полемика срещу всичко ново. Той по-скоро има за цел да помогне на читателя да се ориентира в историческите превратности, белязали плътта на града, и да успее да оцени основните му архитектурни атракции.
Надяваме се, че по такъв начин нашата малка книжка ще допринесе за една преоценка на важността на софийската градска среда в нейните визуални достойнства. Смятаме, че е нужно пробуждането и насърчението на едно ново ценителство, което да предотврати поне най-прекомерните прояви на невежество и алчност, грозящи все още опазеното от архитектурното наследство на столицата.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^