Пътища (ISBN: 9789549785197)

Пътища (ISBN: 9789549785197)
Описание
Ключови думиЛитература, Роман
Езикбългарски

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

„Принадлежа на племе, скитащо от векове из пустиня с размерите на света. Родните ни места са оазиси, които ние напускаме, когато пресъхне изворът, къщите ни са временни убежища, облечени в камък, националностите ни са въпрос на дати или кораби. Единственото, което ни свързва помежду ни, отвъд поколенията, отвъд моретата, отвъд езиковия Вавилон, е нежният звук на името... "

Амин Маалуф разказва историята на своя род, извиква паметта му, възкресява съдбата на „племето", тръгнало от Ливан и разпръснало се по целия свят, чак до Америка и Куба... В това си приключение авторът съживява мъртвите, предците, призраците, проучва легендата им, проследява пътя им в Османската империя, наблюдава митичната диаспора от мистици, масони, учители, търговци, мечтатели полиглоти и космополити. Той знае, че пламенната им кръв тупти във вените му и че неговият път би бил напразен, ако самият той не е - чрез писането и в сърцето си - верен на бурното си родословие. Риалити роман? Фреска, взета направо от историята? Семейни тайни? Романът Пътища е всъщност признание за дълг, великолепна и благородна молитва, любовна песен към един род, който си остава единствена родина за писателя на изгнанието.

Амин Маалуф е роден в Ливан през 1949 година и живее във Франция от 1976 година. Творчеството му е преведено на тридесет и седем езика. Автор е на Кръстоносните походи през погледа на арабите, Скалата на Таниос (награда Гонкур 1993), Лъв Африкански...
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^