Пътища към блаженството (2006)

Пътища към блаженството (2006)
Описание
Ключови думиЕзотерия
Езикбългарски
Брой страници292

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Книгата обединява непубликувани досега текстове на големия познавач на световните митологии, в ко¬ито се развива идеята за мита като инструмент за подпомагане и разбиране на психическото израства¬не на индивида - това, което той нарича четвърта¬та или психологическата функция на мита.
Има една поговорка на санскрит: трите ас¬пекта на мисълта, които сочат най-далеч, към ръба на бездната на трансцендентното, са сат, чит и ананда: битие, съзнание и блаженство. Можете да наречете трансцендентното празнота или пълнота - все едно е, защото то е отвъд вся¬какви слова. Можем да говорим само за онова, което се намира от отсамната страна на транс¬цендентността. Проблемът е да отворим словата, да отворим думите така, че да сочат отвъд самите себе си. Те постоянно ще изолират, ще закриват преживяването чрез своята непрозрачност. Ала все пак тези три понятия ще ви доведат най-бли¬зо до празнотата: сат-чит-ананда. Битие, съзна¬ние и блаженство.
Не зная какво е битие. Не зная какво е съз¬нание. Затова пък зная какво е блаженство: дълбокото чувство, че присъстваш и правиш онова, което неминуемо трябва да правиш, за да бъдеш самият себе си. Ако можеш да се придържаш неотклонно към това - вече си на ръба на трансцендентното.
Идеята е да намерите собствения си път към блаженството.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^