Пътят на Бодхисатва (ISBN: 9789543191819)

Описание
Ключови думиЕзотерия
Езикбългарски

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Великите книги на Изтока!
\"Пътят на Бодхисатва\" е едно от най-известните произведения на Шантидева, знаменит будистки Майстор от университета в Наланда, Индия, написано през VІІІ век. По това време в Индия будизмът \"Махаяна\" е силно развит и принципните положения на неговото учение могат да бъдат открити в много от стиховете на това произведение.

В противовес на \"Архат\" в будизма \"Хинаяна\" – същество, търсещо своето собствено освобождение от страданията в цикличното съществуване (\"самсара\"), идеалът на \"Махаяна\" е \"Бодхисатва\", който, без да се интересува от собственото си освобождение, се стреми към постигане на щастие за всички чувстващи същества.

В началото Шантидева въвежда обучаващия се в Пробудения Ум и начините за неговото развиване, промяна и окончателно стъпване на пътя на \"Бодхисатва\". По-нататък авторът се спира на моралната дисциплина, спокойствието, ентусиазма, медитацията и мъдростта, за да завърши с посвещаване на всички така добити качества за благото на всички чувстващи същества.

Преводът е съпроводен с коментар на известния тибетски лама от ХІІ век Тогме Сангпо, изложен съгласно устното учение на Геше Нгаванг Даргье.

Стойността на книгата в системата на \"Махаяна\" може да се сравни само с тази на \"Дхаммапада\" в \"Хинаяна\" и \"Бхагавадгита\" в \"Индуизма\". Съчетанието на теоретични познания, духовна дълбочина и поетични умения прави произведението изключително ценно както за будисткия, така и за небудисткия свят.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^