Описание
През 2006 година „Разруха е преведена в Германия и издадена от „Кипенхойер и Вич. По мнение на радио „Дойче Веле, това е най-успешният български роман, излизал на немски език.

Книгата е преведена и на руски език, а през ноември 2015 година Владимир Зарев я представи официално в Москва. Той беше специален гост на 17-ия Международен панаир за интелектуална литература Non/Fiction в руската столица.

„Разруха е книга за събитията, сполетели България след 1989 година. Засегнати са темите за упадъка на политическата класа и продажността на институциите. В центъра на романа стои човекът, разпокъсан между властта, достойнството и любовта.

През есента на 2016 година се очаква и филм по мотиви от романа. Екипът ни се свърза с режисьора и продуцент – Петър Попзлатев, който ни сподели, че идеята за филма му хрумва още преди 13 години, когато прочита първото издание на „Разруха.

Той обаче не е единственият, който вижда потенциал в тази идея. Когато книгата излиза, няколко известни български кинорежисьори се опитват да направят филм, но сценариите им не достигат художественото ниво и вътрешните конфликти на героите.

Едва в края на 2014 се сформира екип на кинопродуцентската къща „Пост скриптум 2, чиито сценарий е единодушно приет от художествената комисия за създаване на български игрален филм. Сценарист е ректорът на Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) "Кръстьо Сарафов" – проф. д-р Станислав Семерджиев.

Режисьорът Петър Попзлатев ни предостави няколко снимки от филма, който вече е заснет и се намира в постпродукция.

Сред актьорите, които участват, са Елена Телбис, Ирини Жамбонас, Светлана Янчева, Мария Статулова, Руши Видинлиев, Леонид Йовчев, Ивайло Христов, Красимир Доков, Деян Донков и др.

----------------

Владимир Зарев е роден на 05.10. 1947 г. в София. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски. От 1973 г. работи в списание „Съвременник, като понастоящем е главен редактор там.

Владимир Зарев е автор на много романи, измежду които са трилогията „Битието, „Изходът, „Законът, „Поп Богомил и съвършенството на страха, „Светове, „Лето 1850 и др. Негови творби са превеждани в Германия, Русия, САЩ, Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Турция, Хърватия, Сърбия.

За романа „Разруха

Владимир Зарев е не само заслужил герой на българската литература, а разказвач от европейски ранг – неговата Разруха обнадеждава и засвидетелства литературната европейска зрялост на България.
Франкфуртер Алгемайне Цайтунг

„Владимир Зарев стана известен в Германия с грандиозния си роман за времето на промяната „Разруха, който е най-доброто, написано за прелома в Европа от 1989 г.
Тагес Анцайгер

Владимир Зарев е българският Балзак, чийто роман "Разруха" е повествование за историческия обрат в България, за какъвто германската културна критика все още мечтае. Книгата на Зарев действително превъзхожда всичко подобно на немски език, от "Обширно поле" на Гюнтер Грас до "Нов живот" на Инго Шулце. "Разруха" е роман за пометената от чудовищната приливна вълна на капитализма България...

Зарев е пълнокръвен епичен автор, незасегнат от (пост)модернистки скептицизъм. На Балзак напомня и щедростта, с която пилее своя творчески потенциал.
Берлинер Цайтунг

Владимир Зарев е изключително явление в българската литература.
Нойе Цюрхер Цайтунг
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^