Регионална икономическа политика: Стратегии, концепции и планове (2006)

Регионална икономическа политика: Стратегии, концепции и планове (2006)

от 13,00 лв 2 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиЧуждоезична, Икономика, Икономика
Езикбългарски
Брой страници250
Тегло290

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Оценявайки нарастващата роля на приложението на регионалния подход в управление на големите териториални общности с транснационален характер и националните икономики, изданието "Регионална икономическа политика" е подчинено на следните цели:
- да систематизира проблемите, свързани с ролята и значението на регионалната икономическа политика в настоящия етап на развитие на обществото;
- да проследи развитието на регионалната икономическа политика в различните страни и най-вече в Европейския съюз и нейното приложение;
- да проследи връзката и взаимната зависимост между регионалната икономическа политика и развитието на пространствените икономически и урбанизационни структури в условията на формиране на глобалните общности от типа на Европейския съюз и пространствената структура, съвременната икономическа карта на света;
- да се систематизират методите, средствата и подходите при формиране на регионалната политика и нейната реализация.

Особено място се отделя на структурирането на регионалните икономики, стремежа за сближаване на териториалните системи (райони, зони, градове, общини, области и други) по статус на живот, ниво на икономическото, социално развитие и териториално инфраструктурно устройство под влияние на глобализацията и регионализацията.
Неизменно в разработката присъства икономическото райониране, определение и типизация на икономическите райони, териториалното разположение на производителните сили и локализацията им.
Управлението на регионалните процеси се свързва с регионалното планиране, избор на стратегии, влиянието на териториалните фактори и условия, регулиращия механизъм, рисковото финансиране, проекти и програми. Тези проблеми са разгледани в неразривна връзка с разширяването на Европейския съюз и механизма на управление чрез регионалните инструменти: рамкови планове и програми, структурни фондове, механизми на стимулиране на сближаването между нивото на развитие, страни и региони. Главната цел безспорно е повишаване конкурентоспособност та на икономиката по страни и общо за ЕС и участието в международния пазар.
Реализацията на целите и стратегиите на регионалната икономическа политика е свързана с интеграционните процеси, проекти и програми.
Авторите се придържат към идеята, че регионалната икономическа политика е толкова основна, многообхватна и многостранна от гледна точка на обхват, обект и механизъм за приложение, че едва ли в един труд могат да се разгледат всички проблеми, да се отчетат положителните страни и тенденции на развитие.
Авторите
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^