Родена от главата. Фабули и сюжети в женската литературна история (2002)

Родена от главата. Фабули и сюжети в женската литературна история (2002)

Родена от главата. Фабули и сюжети в женската литературна история (2002)

от 7,90 лв 2 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиКритика, Литература
Езикбългарски
Брой страници188

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Миглена Николчина е доцент в Катедрата по теория и история на литературата в СУ Св. Климент Охридски. Тя е авторка на теоретичните книги Митът за Прометей и поетиката на английския романтизъм /1988/ и Човекът-утопия/1992/. Смисъл и майцеубийство. Прочит на Вирджиния Улф през Юлия Кръстева/1997/ се превежда на руски и унгарски със заглавие Майцеубийството в езика и е под печат в американско издателство.

Първата част на Родена от главата изследва разказите за възникването на българската женска литературна история, като ги проследява през литературни и нелитературни текстове, слухове и анекдоти, мемоари и злословия и ги поставя в теоретична рамка, която се отнася до фантазматиката и до специфичните културни употреби на материнската фигура. Тезата е, че любовно разрешеният ужас от властта на архаичната майка обяснява успеха на нашите първи поетеси. Това любовно разрешение се изявява, от една страна, в собственото им творчество, от друга страна, в тяхното сдвояване /става дума за Габе и Багряна/, което ги вади от режима на изключението и ги полага като история, а също и в безпримерния жест на тяхната лирическа щерка Блага Димитрова, който скрепява тази история.
Втората част в донякъде по-шлагерен и популярен дух предлага два варианта на прижизнен успех /Шарлот Бронте и Джордж Елиът/ и два варианта на прижизнен провал /Емили Дикинсън и Джийс Рис/ от англоезичната женска литература.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^