Русия, НАТО и средата на сигурност след Студената война Ч. 1 (2013)

Русия, НАТО и средата на сигурност след Студената война Ч. 1 (2013)

от 25,92 лв 3 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиПолитика, Социология
Езикбългарски
Брой страници384
Тегло543

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

„Русия, НАТО и средата на сигурност в края на Студената война, част първа, 1989–1991" е първата книга в България, която изследва сложните отношения между НАТО и Руската федерация през 90-те години на ХХ век. Базирано изключително на оригинални източници от Русия и редица държави от НАТО, изданието дискутира въпроси, които са свързани с европейската сигурност и днес. Надя Бояджиева обяснява защо е толкова трудно да бъде постигнато пълното сближаване между НАТО и Русия и защо в крайна сметка то се оказва илюзорно. Изданието е насочено към широка аудитория, която се интересува от международни отношения, международно право, съвременна история, военни проблеми и дипломация.

„Русия - НАТО и средата на сигурност след Студената война изследва един от основните проблеми в световната политика, породен от внезапна, но трайна геополитическа промяна в международната система на границата на две столетия, чиито последствия още не са завършили. Промяната бележи края на едно състояние в световната система на международни отношения, окачествявано повече от четири десетилетия с понятието Студена война. Когато събитията в Източния блок в края на 80-те и началото на 90-те години на ХХ век слагат край на двуполюсния модел, тогава от стратегически врагове двете сили – най-мощният и останал единствен след разпускането на своя източен еквивалент военно-политически съюз – НАТО и най-голямата държава, наследничка на СССР – Руската федерация, започват преговори и лансират идеи за сътрудничество, отстъпки и дори опити за изграждане на партньорски отношения на институционално ниво.

Международните среди в модерната и в съвременната епоха са изпълнени с достатъчно примери на крайни и противоречащи си отношения Русия–Запад, когато и двете страни се дефинират взаимно по различен начин. Отношението, което се характеризира с противопоставяне един на друг, има различни измерения – политическо, идеологическо, стратегическо, военно, икономическо, технологическо, културно, дори изграждане на политически митове за „противника или „врага. Всички прояви на посоченото поведение се превръщат в същностни характеристики на системата на двуполюсното противопоставяне Изток–Запад. Днес идеологическите разделения са преодолени, но не и геостратегическите. Именно тези отношения са предмет на анализ в книгата „Русия, НАТО и средата на сигурност в края на Студената война, част първа, 1989–1991".
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^