Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиБългарска литература, Роман
Езикбългарски

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

В книгата се говори за Фейсбук, като за „Имидж бокс, на който главната героиня посвещава цялото си свободно време. Роберта е студентка на 21 г. и живее във Фейсбук. Там се забавлява, скача от линк на линк, а в промеждутъците, когато не е на компютъра, върши щуротии.

Една сутрин, се събужда до някакъв пънкар. Облича се и отива на лекции по психология. Първата от тях е за позитивното мислене.

Когато излиза от университета Роберта има премеждие. Червена кола се доближава до нея, но студентката е като закована, затваря очи и се озовава в стая с бели стени. Там е само нейният компютър. Понеже „хората се опитват да избягат от прекрасния свят, който Господ създаде за тях, Той отвръща, показвайки им убийствената сила на мрежата.

Оказва се, Роберта е полужива. Висша сила я кара да убие 3-ма души, прекарващи живота си в социалната мрежа. Облогът прилича на този между Фауст и дявола, в едноименния роман на Гьоте. Момичето има 99 дни на разположение, да изпълни мисията си или ще изчезне завинаги от реалния и виртуалния свят.

„Самота е книга, започната в Тунис, продължена в Пловдив и София, но авторката се надява да я завърши в Ню Йорк. Мартина Дечевска опитва да пише на английски, но чувства, че стилът и на езика на Шекспир, не е достатъчно добър. Въпреки това, се стреми сама да създаде англоезичната версия на дебютната си книга, без да използва услугите на преводач. Сеща се за Набоков, който живее 16 год. в Манхатън и пише „Лолита на английски, а по-късно я превежда на руски, и иска да последва примера му.

Замисълът на Дечевска е да ни убеди в силата на позитивното мислене и зловредното влияние на мрежата върху съвременното общество. Един епизод в текста разказва как: „Миналата година красива студентка се загледала в красив пръстен на една витрина. Решила, че никога няма да е неин, но си спомнила за лекция, свързана с позитивното мислене. Преподавателката я уверявала, че трябва да се откаже от отрицателните конструкции и да ги обръща в позитивни. И девойката си казала, че щом толкова иска бижуто то ще е нейно. И в 8 часа на Бъдни вечер нейният приятел и го подарява.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^