С възрожденски дух и модерен поглед (2012)

С възрожденски дух и модерен поглед (2012)

от 20,90 лв 3 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиКритика, Литература
Езикбългарски
Брой страници504
Тегло1006

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Чл. -кор. проф. М. Цанева присъства повече от половин век в полето на българската наука и образование и заема съществено място не само като изследовател, а и като личност, биографично свързана с творци, които днес са част от литературния канон. Нейните текстове са етапни за развитието на нашата литературна наука, открояват се с новаторство, забележителна ерудиция и стил, научна прецизност и дълбока аналитичност, с възрожденски дух и модерно осмисляне на литературното ни наследство.
По повод осемдесетгодишнината й Институтът за литература при БАН и Катедрата по българска литература при СУ "Св. Климент Охридски" организираха двудневни академични четения на 24 и 25 юни 2010 г.
Юбилейният сборник в нейна чест има за цел да открои както творческия й портрет, така и да представи нови проучвания, свързани с проблемните полета, по които тя работи: Българското възраждане, Иван Вазов, тенденциите и търсенията в българската литература в края на XIX и началото на ХХ век, динамичните и многолики процеси в духовния ни живот от периода между двете световни войни, съвременната литература, литературната теория, история и критика.
Сборникът свидетелства за уважението, благодарността и обичта към проф. М. Цанева и провокира нови диалози за българския дух, историческата съдба и художественото ни наследство.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^