Сборникът "Различни потреби" на Яков Крайков между Венеция и Балканите през XVI век (2013)

Сборникът "Различни потреби" на Яков Крайков между Венеция и Балканите през XVI век (2013)

от 36,00 лв 2 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиКритика, Литература
Езикбългарски
Брой страници192
Тегло318

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

В някои енциклопедии и общи справочници, както и в специализираната литература, и разбира се, в интернет може да се прочете, че Яков Крайков е първият български печатар, работил извън етническите граници на своето завладяно от османските турци отечество в средата на XVI век. В далечната Венеция - столица на европейското книгоиздаване от епохата на Ренесанса и "град на книгите", за кратък период от 6 години той издава общо 4 книги, в които оставя различни сведения за себе си, а в две други без ясно посочени данни с голяма вероятност също може да се предполаганеговото участие като издател. Тези книги са предимно богослужебни.
Книгата, на която е посветено настоящото изследване сборникът "Различни потреби" от 1571-1572 г. е най-рядката Якова книга и един от уникалните кирилски палеотипи изобщо в света. Освен с ценността си като архивна единица, той се отличава с непознато текстово съдържане, което не повтаря и не заимства от нито една от известните предходни първопечатни книги.
Книгата е посветена на 440-годишнината от появяването на сборника.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^