Селищни имена в Югозападна България - изследване, речник (2002)

Селищни имена в Югозападна България - изследване, речник (2002)

Селищни имена в Югозападна България - изследване, речник (2002)

от 10,80 лв 3 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиЕнциклопедия
Езикбългарски
Брой страници216

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Представената книга е първото по-обобщено изследване върху селищните имена в България. То обхваща над 1000 названия на селища от 15 бивши
околии в Югозападна България, както и от три околии, които след 1920 г. по исторически причини са останали извън съвременната ни държавна граница.
Особено внимание е обърнато на старите Записи на селищните имена. За извори са послужили паметници от среднобългарския и новобългарския
период — различни сборници, царски грамоти, поменици, записки и приписки в богослужебни книги. За първи път е използван „Попстефанов поменик от 1774-1812 г. ", в които са посочени 76 селищни имена от изследвания регион.
Засегнати са и теоретични въпроси, въведени са нови термини. Разглеждани са явления, които не са били отбелязвани досега, свързани с развитието на системата от селищни имена. В Речника за някои от имената са предложени нови етимологии, други са коригирани или доуточнени. Изследваният регион не е бил обект на силни миграционни процеси и етнически размествания, затова и имената са изключително от славяно-български произход. Селищните названия са част от българското лексикално богатство и от историята на народа ни.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^