Сенчестият пазар (2011)

Сенчестият пазар (2011)
Описание
Ключови думиНаука
Брой страници264

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Ако дължите 100 долара на банката, това е ваш проблем. Ако дължите 100 милиона, това е проблем на банката.

След 2008 г. финансовият елит се преобърна с главата надолу. Г-7 отидоха в музея на мадам Тюсо, заменени от Г-20, но се оказа, че „нулата в Г-20 е излишна, тъй като на световния тепих един срещу друг се изправиха Китай и САЩ. И докато в Европа слушаха в захлас оркестъра на „Титаник, новите играчи от Близкия и Далечния изток (Саудитска Арабия, Кувейт, Абу Даби, Китай, Япония, Южна Корея) формираха т. нар. сенчест пазар, който през 2009 г. управлява над 12 трилиона долара. Чрез инвестиционни и хедж фондове тези държави купуват злато, акции, недвижима собственост, обработваема земя, цели индустриални сектори и дори цели страни. Такава е геополитическата карта на света днес.
От няколко години в Пентагона разиграват симулации на финансови войни. Резултатите са: Америка редовно губи.
Позицията на долара като глобална валута е застрашена. В ход са тайни преговори за замяната му в търговията с петрол.
През 2010 г. страните от сенчестия пазар инвестират трилиони долари, но не помагат на Гърция и Европейския съюз.
Как Англия пропиля приходите си от нефт и защо освободи либийския терорист, взривил самолета на „Пан Ам над Локърби?
Най-големият притежател на американски ценни книжа е Китай. През юли 2010 г. Пекин оповестява, че контролира 2,5 трилиона долара като резерви в чужда валута. Следващите държави в класацията са Русия, Индия, Южна Корея и Бразилия.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^