Сердика е моят Рим (2012)

Сердика е моят Рим (2012)
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиАтлас, Българска история, Чуждоезична, География, История, Пътуване, Туризъм
Езикбългарски
Брой страници220

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Сердика със сигурност има древно и богато минало дълго преди да изживее своята първа \"Златна епоха\".

Настоящото изследване обаче е фокусирано изключително върху преломния за Римската империя и християнската църква период от средата на III век до средата на VI век. Целта не е да се изследват, а да се изведат основните етапи във възхода на римската и християнска Сердика, да се посочат централните причини, довели до този възход и да се обърне внимание на неговия характер. Акцентът е върху тясната взаимовръзка между трансформацията на Империята и на Църквата, от една страна, и от друга страна - върху урбанистичното развитие, културните традиции, населението и управниците на града.

Паралелно се прави опит древна Сердика да бъде \"оживена\" не само с автентични стари и по-нови разкази за нея, а и с хипотетична реконструкция на основните й монументи. Основа на книгата са историческите извори, съхранили своята, локална, и чуждата памет за града, и огромната работа на българските археолози, започнала от края на XIX в. и особено активна през XXI в. Писмените извори и археологическите данни са фундамент и на представения в книгата, отчасти вече реализиран от Атанас Димитров, 3D модел на антична Сердика. ᥿9;
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^