Швейцария и българската национална кауза /1875-1876/ (2008)

Швейцария и българската национална кауза /1875-1876/ (2008)

Швейцария и българската национална кауза /1875-1876/ (2008)

от 13,00 лв 2 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиИстория, Енциклопедия, Политика
Езикбългарски
Брой страници272

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Д-р Донка Христова е по професия журналист. Завършва българска филология и философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски. След завършване на висшето образование започва работа в първия журналистически екип на току що създадената БНТ, където работи в продължение на 25 години. Автор и сценарист е на ежемесечното телевизионно предаване „В света на книгите, както отговаря за телевизионната инициатива, която набира средства за построяване на парахода "Радецки" Авторка е на телевизионни и документални филми с културно-историческа тематика.
След свободна аспирантура защитава докторат на тема . . Швейцария и българската национална кауза (1875-1876)" през 1979 год. , като проучва обстойно публикациите в швейцарската преса за Априлското въстание в кантоналните библиотеки в Женева и Лозана, а също и във федералния архив в Берн.
Книгата на д-р Донка Христова „Швейцария и българската национална кауза (1875-1876) е изключително интересен и ценен труд. който въвежда в научната сфера неизвестни факти, свързани с Априлското въстание. Авторката изследва множество кореспонденции, които отразяват Априлското въстание, в 10 швейцарски вестника - в френско езични и 4 немски. В книгата са анализирани документи, които показват съпричастността на Швейцария, нейния печат и общественото мнение към малките балкански народи, убедеността на свободната република в историческото им бъдеще. Подкрепят националните им цели и идеал.
На България от 70-те години на 19. век швейцарският печат отделя много внимание. Изследваните публикации показват завидно познание на българския въпрос от страна на швейцарските издатели и журналисти. Кореспонденциите идват от почти всички краища на България, като дават обстойна информация и показват задълбочено познаване на ситуацията преди и по време на Априлското въстание. Швейцарската публика получава и задълбочени анализи и коментари на развитието на Източния въпрос на полето на дипломацията, сблъсъка на Великите сили и развитието на революционна обстановка в българските земи. Всъщност авторката ни представя в труда си. че още преди обособяването на България като самостоятелна държава за нея се пише в европейската преса като нещо различно от Османската империя.
Книгата е професионално историческо и културологични изследване на швейцарската преса от втората половина на 19. век и е необходимо четиво за студент, историци, журналисти, специалистите по масови комуникации, както и за всички, които се интересуват от славното историческо минало на България в Европа.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^