Силата на прошката (ISBN: 9789544744274)

Силата на прошката (ISBN: 9789544744274)
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиБиографии, Българска литература, Литература, Психология, Религия, Теология
Езикбългарски
Брой страници120

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Скалното катерене, без грим, преправяне и накратко, за него е дебютната книга на Ели Павлова, провокативна, забавна и уникална по своему. Тя популяризира и прави достъпен за широк кръг читатели един малко познат, нетрадиционен, но с история у нас спорт - катеренето. Книгата на Ели Павлова представя увлекателно, интригата е в леко сатиричното виждане, познанията и опита на катерачи и алпинисти и непринудено разказва за основните правила и патила на катеренето, рисков, екстремен спорт, но и атрактивен.
Спортните атлетични истории, дълго време считани за изключително мъжки приоритет в разказването, биват чисто женски истории, огласени с удоволствие и нови усещания. Те са разказ за спорта като любов и приключение, за надпреварата на риска и отговорността на ръба между катеренето по лед, боулдър катеренето, катеренето върху изкуствени обекти, алпийското катерене, леденото и смесеното катерене и експедиционното катерене. Ето как, казват тези малки истории, едно хоби, без да се заподозре и превърне в мания, може да бъде повече от свободно време, в овладяването на нови движения за преодоляване на трудни турове, в тренировката за развлечение или просто в екипирането на скалите. Катеренето може да е професия и занаят, но то има свои ясни и завладяващи норми и условия. Катеренето преди всичко е свят на свободата.
Динамичен и весел начин на живот, изпълнен с експлозивно напрежение и поемане на отговорност, съвременното катерене е описано като възможност за екстремно преживяване и личностно усъвършенстване. То е също и начин на мислене, изпъстрен с авантюри и перипетии, своеобразна философия за човешкото достойнство и щастие. Неговият чар не е в нагърбването с опасности, а в преодоляването им елегантно и с чувство за хумор. С чифт еспадрили и торбичка магнезий всеки щурм към върха в планините, скалите и заледените водопади е ново предизвикателство на човешката тактика и бързина, нова изява на различните форми и стилове на катеренето. При всеки щурм към върха маршрутите казват всичко. И това не е само метафора, а действителност. Защото по тях са разпрострени разговорите и закачките, дори и да е изкачването им соло. Маршрутите на тези разговори и закачки - уж безсмислени и къси, уж повтарящи се до втръсване и нищо неказващи, неромантични и еднообразни, стари и винаги нови - се оказват най-важните в живота и за живота, защото в тях се оглежда не промяната на ситуациите, а твоето оцеляване. В тях честността не е празно понятие, а истина, обричаща на живот и смърт. И тези разговори макар да приличат на обикновените, водени вкъщи или на улицата, са отглас от една странна и непозната история на опасни и тежки ситуации в планините, незаписана никъде и от никого изцяло и завинаги, затова и заслужават не една, а доста повече книги.
Ели Павлова познава тази история на овладените опасности и рискове при височинните изкачвания. Тя знае за какво пише и с какво се шегува. Но както казва и самата тя, по повод на един от героите си - катеренето е и белег по рождение, и благословен подарък. За него трябват планини и свобода и много приятели. Защото само с тях то се възражда като любов - възторжено, радостно и без резерви.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^