Силмарилион (ISBN: 9789545859632)

Силмарилион (ISBN: 9789545859632)
Описание
Ключови думиФентъзи, Роман, Ужаси
Брой страници402

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Преданията от Силмарилион са невидимото присъствие и вдъхновение за творбите на Дж. Р. Р. Толкин; той работи над книгата през целия си живот, но така и не я довежда до окончателен вид. Възникнала далеч преди Властелинът на пръстените, тя е историята на Първата епоха в Толкиновия свят, древната драма, към която се озъртат героите от Властелинът на пръстените и в която някои от тях, като Елронд и Галадриел, са взели участие.

Заглавието Силмарилион е съкратено от Куента Силмарилион, тоест Историята на Силмарилите, трите прекрасни камъка, създадени от Феанор, най-надареният творец сред елфите. В тях той пленил светлина от Двете дървета, озаряващи страната на боговете Валинор. Когато първият Мрачен владетел Моргот унищожил Дърветата, тази светлина оцеляла само в Силмарилите; а Моргот ги заграбил и ги вградил в своята корона, пазена в непристъпната крепост Ангбанд, далече на север в Средната земя. Силмарилион е разказ за бунта на Феанор и неговия народ срещу боговете, за тяхното изгнание в Средната земя и за войната им срещу Великия враг – една безнадеждна война въпреки целия героизъм на елфите и хората.

Освен самия Силмарилион книгата включва още няколко кратки творби. Преди него е Айнулиндале, тоест Музиката на Айнурите – мит за Сътворението на света – и Валакуента, в която се описват характерите и могъществата на всеки от боговете. Следва Акалабет, историята за падението на великото островно кралство Нуменор в края на Втората епоха, а книгата завършва с историята За Всевластните пръстени, в която събитията от Властелинът на пръстените са пречупени през гледната точка на Силмарилион.

Това ново издание на Силмарилион съдържа редактирания и коригиран текст от второто издание, а като увод е включено писмо на Дж. Р. Р. Толкин от 1951 г. с блестящо изложение на неговите идеи за ранните епохи. Има и 45 цветни илюстрации на художника Тед Нейсмит.

Дж. Р. Р. Толкин е роден на 3 януари 1892 г. в Блумфонтейн, Южна Африка. След като служи в армията през Първата световна война, той започва блестяща академична кариера и е признат за един от най-добрите филолози в света. Най-известен е обаче като създател на Средната земя и автор на такива класически творби като Хобит, Властелинът на пръстените и Силмарилион. Умира на 2 септември 1973 г. , на 81-годишна възраст.

Тед Нейсмит е родом от Годрич, Онтарио, но като младеж много пътува и живее три години във Франция. Още като юноша се запознава с творчеството на Дж. Р. Р. Толкин и от тогава насам илюстрира историята на Средната земя. Днес освен кариерата си на архитектурен дизайнер, той се е утвърдил и като известен тълкувател на Толкин. Илюстрирал е няколко Толкинови календара и Пълен пътеводител из Средната земя на Робърт Фостър, но навярно е най-популярен с работата си по Силмарилион. В подхода си към Толкиновите творби Нейсмит съчетава романтизма на 19-ти век с динамиката на 20-ти, за да обрисува най-точно Толкиновия свят. Живее в Маркхам, Онтарио.

СИЛМАРИЛИОН е публикуван за пръв път през 1977 г. и посрещнат с възторг:

Как, разполагайки само с малко повече от половин век, един човек се е превърнал в творчески еквивалент на цял народ?

Гардиън

На места се извисява до величието на истински мит

Файненшъл Таймс

Творба с несравнима красота... великолепна в най-добрите си моменти

Уошингтън Пост
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^