Синдромът Портной (ISBN: 9789545293818)

Синдромът Портной (ISBN: 9789545293818)
Описание
Ключови думиХумор, Роман

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

След запознанството ви със „Синдромът Портной\", ще се опитате да си спомните дали някога сте чели по-истерично забавен американски роман. На повърхността това е един фройдистки калейдоскоп от случки, илюстриращи какво значи да израснеш като евреин (с голям нос, голямо самолюбие и неутолима жажда за секс) в Америка през четиридесетте и петдесетте години на миналия век. Всъщност годината е 1966-а и Алекс Портной, вече напреднал в кариерата държавен служител, е на кушетката на своя психоаналитик, опитвайки се да извади наяве всичките си комплекси - едипов, за малоценност, сексуално-фетишистки.
Книгата изследва най-задълбочено какво е да Живееш с родители, които те задушават с грижите си. Родителите на Алекс едновременно са го издигнали на пиедестал и го критикуват безмилостно за всяка най-дребна негова постъпка. На трийсет и три години топ още не е Женен, донякъде заради притесненията на същите тези родители (Кога най-сетне ще се ожениш и ще ни народиш внуци?). И Алекс с най-порнографски подробности ни описва защо не се Жени. С не по-малка порнографска откровеност той споделя своите обречени на провал любовни афери (главно с млади протестантки, за мъка на родителите му). По-голямата част от своя гняв на подрастващ евреин в доминирано от християни общество той изкарва на трите „шикси\" (не-еврейки), с които има връзки. Това обаче не е политически некоректен роман от Женска гледна точка. „Синдромът Портной\" по-скоро поставя на масата сериозния въпрос какво е да си човешко същество, а не просто американец с прикрепен определителен етикет.

Това е четвъртият и най-известен роман на големия американски писател Филип Рот, един от Живите класици на съвременната литература. „Синдромът Портной\" освен чисто литературния си статут на „комичен шедьовър\", както го определят критиците, е и емблематична творба за времето, когато е публикуван (1969 г. ). Сексуалната откровеност на романа е едновременно и продукт на сексуалната революция от шейсетте години на миналия век, и нейно вдъхновение. Ако съществуваше списък със задължителните романи, които човек трябва да прочете през Живота си, „Синдромът Портной\" щеше да фигурира в него на видно място.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^