Скъпи непознати (2015)

Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиБългарска литература, Роман
Езикбългарски
Брой страници304

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Цвета Делчева е автор на поетичните книги: „По нишката тънка (1985), включена в антологията „Общежитие (Народна младеж); „Отвъд предела (1992) (Пан); „Изрядна нощ (1995) (Свободно поетическо общество); „Слънцето си е на мястото (2000) (Аквариум Средиземноморие); „За градовете и нещата (2004) (Стигмати); „Краят на лятото, вечността (2006) (Стигмати).

„За градовете и нещата е преведена от Георги Ангелов и издадена на френски – „Des villes et des choses (2006) (Bénévent, Ница-Париж), а „Краят на лятото, вечността е преведена от Габи Тийман и издадена на немски – „Ende des Sommers, Ewigkeit (Garamond, Виена).

През 2010 г. издава първия си роман „Реконструкция (Сиела). „Скъпи непознати е нейният втори роман. Кривата на една съдба, свързваща разкази за драматична неудовлетвореност и жажда за себеналагане като индивидуалност и творчески натюрел в едно лишено от критически усет и социални рефлексии общество. Двама души, съшити с белите конци на съпружеството, които „годините на прехода обричат един на друг в неизбежен антагонизъм. Новият роман на Цвета Делчева е за онези наситени, макар и краткотрайни или повърхностни общувания, които често имат решаващо значение за хода на живота.

--------------
(откъс от книгата)
Като си помисля само, че през последните месеци се бях отказал от всичко останало, че това, което направих, ме обсеби, изпи всичките ми сили и в крайна сметка не беше лесно заради едно такова обвинение, изречено от приятелката на Маги, да се затворя вкъщи или да обикалям сам, като куче.

А най-трудно ми беше да си спомням, беше трудно, защото не се знаеше кой наистина си спомня, дали съм аз или случилото се, или това бяха картините на Маги. Приятелката ѝ смяташе, че Маги прави някаква сложна живопис, че във всяка картина има цял един разказ, което, доколкото разбирах, затруднява критиката да я отнесе към някоя от съвременните или модни тенденции, но и не може да я остави безразлична, да подмине нейното усилие или нейната оригиналност.

Но присъстващите на откриването на изложбата нямаше да имат и представа от всичко това. И едва ли някой щеше да забележи, ако не бях отишъл.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^