Следеният човек (ISBN: 9789545973581)

Следеният човек (ISBN: 9789545973581)
Описание
Ключови думиБългарска литература, Литература, Роман
Брой страници488

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Веселин Бранев е роден в София през 1932 г. Завършва право в Софийския университет, след което е бил журналист, сценарист и кинорежисьор. Автор е на две белетристични книги ­ \"Чаша кафе сутрин\" (1966) и \"Осъмване без някого\" (1967). Сценарист на игрални и телевизионни филми и режисьор на \"Записки по българските въстания\" (1980 ­ седем от тринайсетте серии), \"Хотел Централ\" (1983), \"Убийства\" (1987), \"Сумрак\" (1989, спрян) и др. От 1997 г. живее в Канада.
 
\"Следеният човек\" е книга без подобие ­ дело не само на Веселин Бранев, но и на офицерите и агентите от Държавна сигурност ­ \"хората от сумрака\", които са донасяли за него. Съавторство, колкото невероятно, толкова и логично ­ досиетата рапортуват пред нас изреченото срещу нас с гласа на миналото, с цялата тогавашна милиционерска лексика.
Веселин Бранев скромно е определил написаното като \"спомени, предизвикани от документи\". Но се е получил наистина естествен роман ­ документален роман, съдържащ не само хроника на неумиращия комунизъм, но и петдесетгодишните преживявания на един талантлив и чувствителен човек. Той не е мъченик, нито светец, нито дисидент, но се оказва в епицентъра на културния живот на нацията и това по необходимост го поставя в ситуация на следене и опити за въвличането му в свят на подозрения, предателство и всеобща лъжа. Но Веселин Бранев надхвърля обикновения мемоар ­ той стига до сърцевината, до причините, предпоставките, верижността. \"Следеният човек\" е дълбока и обхватна творба, която казва стряскащо много не само за властта на \"Единствената партия\" и подмолите на една цинична и скудоумна система, където и следените, и следящите са жертви; но и за осакатените животи, неосъществените хора, несбъдналите се съдби.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^