Словообразувателен речник на съвременния български` (1999)

Словообразувателен речник на съвременния български` (1999)

от 14,00 лв 2 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиЕзици, Езици, Речници
Езикбългарски
Тегло400

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Словообразувателният речник на българския книжовен език е първият у нас речник, който обединява в едно "гнездо" както редица думи, произведени последователно една от друга, такао и редицата словообразувателно независими една от друга думи, произведени от една и съща произвеждаща дума.
В такъв речник, тъкмо защото е речник, не се задават словообразувателните начини и средства, описвани в граматиките. Възможността обаче, която дава речникът, да се наблюдава отношението на непосредствена производност прави достатъчно видим и начина на оразуване.
Словообразувателни ят речник ще бъде полезен за научни и учебни цели. Той очевидно ще се използва от всички, които се интересуват от българското словообразуване. Лексиколози и лексикографи също ще намерят оправдан повод да огледат словообразувателното гнездо на интересуващата ги производна дума. Речникът ще помогне и при обучението по словообразуване, а осъзнаването на словообразувателните отношения ще подтикне мнозина да търсят словообразувателни пътища и да изковават български думи, вместо да заемат чужди.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^