Социалната интелигентност (2006)

Социалната интелигентност (2006)
Описание
Ключови думиПсихология
Брой страници414

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Революционният труд на харвардския професор Хауард Гарднър легитимира представата, че човешката интелигентност не е една единствена черта (КИ), а комплекс от способности. Наскоро Даниъл Голман популяризира тази представа със своя бестселър Емоционалната интелигентност. И сега, в тази новаторска книга, бизнес философът и футурологът Карл Албрехт показва как измерението на социалната интелигентност - проницателността, усетът за ситуацията и умението за взаимодействие - е ключ към успеха в работата и в живота.

Карл Албрехт определя социалната интелигентност (СИ) като способност да се разбираш с другите, като ги привличаш за съдействие. СИ представлява съчетание от чувствителност към потребностите и интересите на другите (т. нар. социален радар), великодушен и уважителен подход към тях и комплекс от практически умения за успешно взаимодействие с хората в каквато и да е среда.
Социалната интелигентност предлага широко достъпен и обхватен модел за описване, оценяване и развиване на социална интелигентност на личностно ниво. Тази книга включва изобилие от интригуващи идеи, красноречиви примери, истории, случаи, ситуационни стратегии и пособие за самооценка - и всичко това с цел да ви помогне да се научите как да се ориентирате по-успешно в социални ситуации.

Карл Албрехт ще ви преведе през петте измерения на социалната интелигентност (ОПАЯЕ):
1. Осъзнаване на ситуацията: способността да разчитате ситуациите и да тълкувате поведението на хората, участващи в тях.
2. Присъствие: наричано понякога маниери, то включва цял набор вербални и невербални поведения, които създават представата за вас в съзнанието на другите.
3. Автентичност: това са онези типове поведение, които карат другите да ви оценяват като честен, открит и истински.
4. Яснота: способността да обяснявате идеите си и да формулирате възгледите си.
5. Емпатия: способността да се установявате връзка с другите.

Карл Албрехт определя, изследва и набелязва взаимните връзки между тези основни измерения и показва как да използвате формулата ОПАЯЕ като ефикасен модел за диагностика и развитие.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^