Социални полета на литературата (2009)

Социални полета на литературата (2009)

Социални полета на литературата (2009)

от 15,00 лв 2 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиНаука, Социология
Езикбългарски
Брой страници340

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Доц. д-р ЯНИ МИЛЧАКОВ (1955) е литературен теоретик и историк, българист, славист и балканист. Защитава докторат в Ягелонския университет в Краков през 1990 г. Преподавател в Шуменския университет и в Специализираното Висше училище по библиотекознание и информационни технологии. Водил е специализирани лекционни курсове в СУ „Св. Климент Охридски" и в НБУ. Автор е на книгите „Стих и поезия" (1990), „Социология на литературата, език и политика" (2001), „Българска стихотворна култура ХII-ХХ век" (2006), както и на многобройни публикации по теория на литературата, литературна социология, българска литература, славистика и балканистика. Негови студии са публикувани в Германия, Полша, Словакия, Сърбия и Черна гора, Русия. През 1992-1996 г. е посланик на Република България в Полша, през 1998-2001 - в Словакия, през 2001-2005 - в Сърбия и Черна гора.

... Възторзите пред шедьовъра или масовият смях от неговата пародия са представителните реакции на читателската публика? „Постъпателно" или „рязко" отмират художествените периоди? В един литературен период, но в различни години ли живеят например романтиците и техните поклонници в Англия и в Русия, след като един голям руски поет уточнява: „Не, аз не съм Байрон, аз съм друг"? Дали Гео Милев е „повече съвременник" на Вазов и Михайловски или на Верхарн и Маяковски? Какви социологически параметри има лидерството на авангардното артистично малцинство, което в един момент решава да поведе културата от един период към друг?...
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^