Специализирана енциклопедия на лечебните растения (2006)

Специализирана енциклопедия на лечебните растения (2006)

Специализирана енциклопедия на лечебните растения (2006)

Описание
Ключови думиБългарска литература, Литература, Напитки, Учебник, Здраве, Здраве
Брой страници592
Тегло1000

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Лечебните растения заемат все по-значимо място в лечението и профилактиката на редица заболявания - самостоятелно или като допълнителни средства към конвенционалната терапия. Благодарение на съдържащите се в тях биологичноактивни вещества те оказват полезно въздействие върху различни патологично променени функции на организма при болестни процеси. Разширяващите се научни знания за връзката между активните принципи на лечебните растения и конкретната им биологична активност засилват доверието към тях и мотивират ползата от тяхната употреба. Нарастват връзките между съществуващите емпирични данни от народната медицина и възможностите на съвременните медикобиологични и клинични изследвания. Нараства и необходимостта от точна научна информация за ползата от лечебните растения и получените от тях продукти и за рисковете от некомпетентното им използване. Когато се анализират причините за повишения интерес към лечебните растения у нас, заслужено място трябва да се отдаде на богатството и дълбоките традиции на българската народна медицина. Вярата на хората в лечебната сила на билките се предава от поколения на поколения, намира място във фолклора, съхранява се в ритуали, писмени източници и устно предавани съвети. Повишеният интерес към използването на лечебните растения се дължи и на научните институти, катедрите и учените, които системно и задълбочено проучват опита на народната медицина, и с методите на съвременната наука анализират и проучват разпространението, състава, свойствата и фармакологичната активност на растящите у нас лечебни растения и научно обосновават възможностите за тяхното практическо използване. В тази област на знанието оставят дълбока диря видните български учени - професорите Петър Николов, Аспарух Бойчинов, Даки Йорданов, Димитър Пасков, Христо Ахтарджиев, Ана Боева, Веселин Петков и много други. Плод на създадените от тях традиции и научни школи е и настоящето издание.
Идеята за издаването на Специализирана енциклопедия на лечебните растения в България е на професорите Богдан Кузманов и Иван Асенов - съставители на словниците. Събирането и обобщаването на огромната информация за лечебните растения и представянето й във възможно най-достъпен за читателите вид е дело на авторски колектив от изтъкнати специалисти от Българската академия на науките (Института по ботаника, Института по органична химия с център по фитохимия, Института по физиология), от Фармацевтичния факултет при Медицинския университет в София (катедрата по фармакогнозия и ботаника, катедрата по фармакология и токсикология) и др. Проф. д-р Душка Станева с организационния си опит и творческа енергия е двигателят за написването и издаването на енциклопедията.
В енциклопедията са включени над 400 растителни вида - повечето се срещат в нашата страна; по-малък е броят на отглежданите като култури лечебни растения и на използваните в медицинската практика чуждоземни растителни видове. Наред с растенията, чиито дроги непосредствено се използват като лечебни средства, са описани и видове, които служат предимно за суровина във фармацевтичното производство - за получаване на растителни субстанции или фитопрепарати. Включени са и статии за събирането, сушенето и съхраняването на билките.
В енциклопедията е даден отговор на много въпроси, свързани с лечебните растения. На читателите, които се интересуват предимно от действието и приложението на билките за лечение на различни заболявания, напомняме, че някои от лечебните растения съдържат токсични и силно действащи вещества. При използването на такива билки са необходими по-задълбочени познания, точна дозировка и задължителна консултация с фитотерапевт. За да се избегнат нежелани, а дори и фатални последствия при билколечение, навсякъде, където е необходимо, е обърнато внимание на съществуващата опасност.
Специализираната енциклопедия на лечебните растения в България с големия брой видове, описани в нея, и с включената най-нова научна информация за химичния състав и лечебно действие, е съществен принос както в научната, така и в научнопопулярната литература. Тя ще задоволи интересите на различни специалисти - лекари, фармацевти, биолози и др. , на студенти и на широк кръг читатели, проявяващи интерес към лечебните растения.
Енциклопедичното редактиране е извършено в Научно информационния център „Българска енциклопедия\" при БАН. Предпечатната подготовка на ръкописа и издаването на енциклопедията са осъществени в Книгоиздателска къща „Труд\".
Авторският колектив с благодарност ще приеме всички критични бележки и предложения за бъдещо подобрение на изданието.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^