Специализирана енциклопедия на лечебните растения (2006)

Специализирана енциклопедия на лечебните растения (2006)

Специализирана енциклопедия на лечебните растения (2006)

от 26,99 лв 4 оферти
Описание
Ключови думиНапитки, Учебник, Здраве, Здраве
Брой страници592
Тегло1000

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Лечебните растения заемат все по-значимо място в лечението и профилактиката на редица заболявания - самостоятелно или като допълнителни средства към конвенционалната терапия. Благодарение на съдържащите се в тях биологичноактивни вещества те оказват полезно въздействие върху различни патологично променени функции на организма при болестни процеси. Разширяващите се научни знания за връзката между активните принципи на лечебните растения и конкретната им биологична активност засилват доверието към тях и мотивират ползата от тяхната употреба. Нарастват връзките между съществуващите емпирични данни от народната медицина и възможностите на съвременните медикобиологични и клинични изследвания. Нараства и необходимостта от точна научна информация за ползата от лечебните растения и получените от тях продукти и за рисковете от некомпетентното им използване. Когато се анализират причините за повишения интерес към лечебните растения у нас, заслужено място трябва да се отдаде на богатството и дълбоките традиции на българската народна медицина. Вярата на хората в лечебната сила на билките се предава от поколения на поколения, намира място във фолклора, съхранява се в ритуали, писмени източници и устно предавани съвети. Повишеният интерес към използването на лечебните растения се дължи и на научните институти, катедрите и учените, които системно и задълбочено проучват опита на народната медицина, и с методите на съвременната наука анализират и проучват разпространението, състава, свойствата и фармакологичната активност на растящите у нас лечебни растения и научно обосновават възможностите за тяхното практическо използване. В тази област на знанието оставят дълбока диря видните български учени - професорите Петър Николов, Аспарух Бойчинов, Даки Йорданов, Димитър Пасков, Христо Ахтарджиев, Ана Боева, Веселин Петков и много други. Плод на създадените от тях традиции и научни школи е и настоящето издание.
Идеята за издаването на Специализирана енциклопедия на лечебните растения в България е на професорите Богдан Кузманов и Иван Асенов - съставители на словниците. Събирането и обобщаването на огромната информация за лечебните растения и представянето й във възможно най-достъпен за читателите вид е дело на авторски колектив от изтъкнати специалисти от Българската академия на науките (Института по ботаника, Института по органична химия с център по фитохимия, Института по физиология), от Фармацевтичния факултет при Медицинския университет в София (катедрата по фармакогнозия и ботаника, катедрата по фармакология и токсикология) и др. Проф. д-р Душка Станева с организационния си опит и творческа енергия е двигателят за написването и издаването на енциклопедията.
В енциклопедията са включени над 400 растителни вида - повечето се срещат в нашата страна; по-малък е броят на отглежданите като култури лечебни растения и на използваните в медицинската практика чуждоземни растителни видове. Наред с растенията, чиито дроги непосредствено се използват като лечебни средства, са описани и видове, които служат предимно за суровина във фармацевтичното производство - за получаване на растителни субстанции или фитопрепарати. Включени са и статии за събирането, сушенето и съхраняването на билките.
В енциклопедията е даден отговор на много въпроси, свързани с лечебните растения. На читателите, които се интересуват предимно от действието и приложението на билките за лечение на различни заболявания, напомняме, че някои от лечебните растения съдържат токсични и силно действащи вещества. При използването на такива билки са необходими по-задълбочени познания, точна дозировка и задължителна консултация с фитотерапевт. За да се избегнат нежелани, а дори и фатални последствия при билколечение, навсякъде, където е необходимо, е обърнато внимание на съществуващата опасност.
Специализираната енциклопедия на лечебните растения в България с големия брой видове, описани в нея, и с включената най-нова научна информация за химичния състав и лечебно действие, е съществен принос както в научната, така и в научнопопулярната литература. Тя ще задоволи интересите на различни специалисти - лекари, фармацевти, биолози и др. , на студенти и на широк кръг читатели, проявяващи интерес към лечебните растения.
Енциклопедичното редактиране е извършено в Научно информационния център „Българска енциклопедия\" при БАН. Предпечатната подготовка на ръкописа и издаването на енциклопедията са осъществени в Книгоиздателска къща „Труд\".
Авторският колектив с благодарност ще приеме всички критични бележки и предложения за бъдещо подобрение на изданието.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^