Специална полицейска тактика (2005)

Специална полицейска тактика (2005)
Описание
Светът съществува в условията на трудно контролируемо нарастване на престъпността, екстремизма и тероризма, широкото разпространение на огнестрелно оръжие, съчетано със социални, религиозни, етнически и междунационални конфликти. Рязко се усложни изпълнението на задачите от законоприлагащите институции, свързани с опазването на сигурността и обществения ред както в национални условия от полицията, гранична полиция, Военна полиция, съдебна полиция, жандармерията, така и в международни условия от части на армията при мироопазващи и други мисии извън страната.
Конфликти и инциденти, при които се използват огнестрелно и хладно оръжие, взривни устройства и други общоопасни средства, са изключително опасни както за преките участници в тях, така и за служителите от законоприлагащите институции, които са длъжни да овладеят обстановката със или без прилагане на сила, като същевременно спазват нормите на човешките права. Поради заплахата за живота и здравето на участниците действията в такава обстановка могат да се определят като високорискови. За избягване на жертви и наранявания са необходими задълбочено обучение, прецизна подготовка и точно провеждане на действията.
Конфликтите са целенасочени процеси и действия на две противобор-стващи страни от най-различен мащаб - между две лица или между многохилядни групи. Законоприлагащите институции може да са една от тези страни или да имат задача да разделят враждуващите. Тази задача може да се изпълни, като се въздейства чрез намеса (интервенция), която включва психологически и физически (чрез преговори и прилагане на сила) елементи.
Този труд е опит да се положат основите на тактиката за действие във високорискови ситуации. Използването на тази тактика е крачка напред по отношение на постигане на оперативна съвместимост между институциите, които трябва да действат съвместно при кризисни ситуации, и преди всичко между органите за вътрешна сигурност и обществен ред и въоръжените сили.
Идеята е той да послужи на професионалистите от законоприлагащите институции за усъвършенстване на техните умения (майсторство).
Трудът на първо място трябва да определи принципите и правилата за провеждане на високорискови операции, които да осигурят предимство
при реализиране на възможностите на формированията, които участват в тях.
Предложената тактика обаче не трябва да се възприема като съвкупност от задължителни за прилагане дейности, а като процедури, техники, тактически действия, способи, форми, които трябва да се прилагат творчески.
Трудът е предназначен преди всичко за професионалистите от законоприлагащите институции, но той може да се ползва от други организации, които изпълняват задачи в обстановка на висока степен на риск в страната и в чужбина.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^