Средна класа и социална стратификация (2002)

Описание
Николай Тилкиджиев (р. 1953) е ст. н. с. д-р и зав. секция "Общности и социална стратификация" в Института по социология при БАН. Завършил е философия и социология в Софийския университет. Има повече от 25 г. професионален опит в изследването на общностите, социалните групи, класите, слоевете, неравенствата, разслояването. Ръководител и съавтор на десетки социологически изследвания, на научни и приложни проекти. С над 70 научни публикации; съставител и съредактор е на българския "Енциклопедичен речник по социология". Специализирало в престижни изследователски центрове в Германия, Холандия, Великобритания. Изнасял е лекции по социална стратификация в Софийския, Пловдивския и Югозападния университети, а също в университети в Германия, Финландия, Русия, Израел. Председател на Изследователския комитет "Социална стратификация" към Българската социологическа асоциация, зам. председател на Агенцията за социални анализи, която е българският представител на International Social Survey Program, както и председател на Асоциацията за развитие на средната класа.

"Грижата за създаване и развитие на средна класа" е любимо пропагандно клише на всеки посткомунистически политик и общественик, на всяка идейна платформа за реформи, но понятието "средна класа" се чувства изключително неуютно на фона на неудовлетворително ниския ни жизнен стандарт. Получи се "битовизиране" на проблематиката с оставане в плен на "преднаучния стадий": нароиха се доста "експерти", всеки от които - без познаване на богатите социологически традиции в областта - заявява какво "според него/нея" е средна класа и дали има или няма тя "почва у нас". Ефектът е нулев, дори отрицателен: всеки влага "свой" смисъл в понятията и това не допринася за разбиране на явлението, за развитие на проблематиката и за нейната практическа полезност. Остава нещо неясно, фетишизирано, мистифицирано, профанирано... Налице е странен затворен и парадоксален кръг: всички искаме средна класа, но не знаем точно какво е тя и не създаваме условията за нея?!... Настоящият труд е стъпка към преодоляване на това състояние чрез дефиниране и анализ на средната класа и средните слоеве в техния цялостен общностен, групов и социално-структурен съвременен контекст.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^