Сталин: демонът на една империя (ISBN: 9789549420470)

Сталин: демонът на една империя (ISBN: 9789549420470)

Сталин: демонът на една империя (ISBN: 9789549420470)

от 8,98 лв 2 оферти
Описание
Ключови думиБиографии, История, Роман

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Йосиф Сталин (псевдоним на Йосиф Джугашвили, 1879-1953) е една от най-могъщите и противоречиви личности на XX век. Роден сред крайна бедност в периферията на руската империя, той бива отведен до сърцето на властта от революцията през 1917 г. Скоро заема ключова позиция в обкръжението на Ленин, след чиято смърт през 1924 г. съумява да поеме контрола над партийния апарат. Взел властта в свои ръце, той започва решителна разправа с реални, измислени и потенциални врагове. Режимът му е белязан от народно опиянение и вледеняващ страх, от грандиозни победи и жесток терор, довел до смъртта на милиони хора.

Професор Бент Йенсен е световно признат учен и най-изтъкнатият датски историк. Той проучва засекретените доскоро архиви в Русия, Дания, Великобритания, Финландия и Германия, за да напише тази най-нова биография на Сталин, чиито параноични представи за света довеждат до фатални последствия цяла една империя. Книгата му Сталин – демонът на една империя е създадена след изследване на милиони страници документи, спомени и научни трудове. За достъпа до архивите на Русия му помагат жена му Татяна (рускиня по националност) и Симон Пастернак. Бент Йенсен се опира на документираните свидетелства на близкото обкръжение на Сталин – на Молотов, Киров и Ворошилов, на шефовете на тайната полиция Лаврентий Берия и Николай Ежов, на писателя Виктор Некрасов и атомния физик Пьотр Капица, на датските комунистически лидери Арне Мунк-Петерсен и Аксел Ларсен. Историкът разравя и личната кореспонденция на Сталин, жена му Надя (която се самоубива) и дъщеря им Светлана. Допреди недостъпните документи – протоколи от срещи, тайни нареждания и доклади, лични писма и записки на Сталин и неговите близки съратници – разкриват недвусмислено, че милионите жертви се дължат на една съзнателна политика, създавана и постановявана от Сталин и близкото му обкръжение.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^