Старинна китайска поезия - сборник (ISBN: 9789543191956)

Старинна китайска поезия - сборник (ISBN: 9789543191956)

Старинна китайска поезия - сборник (ISBN: 9789543191956)

от 10,80 лв 3 оферти
Описание
Двуезично издание

Поетичните преводи в сборника отразяват период от близо двайсет и пет века. Стиховете са групирани условно в три раздела: „Поезия преди династия Тан, „Танска поезия и „Поезия на Петте династии, Сун, Юан, Мин и Цин. Първият раздел включва превод на няколко творби от най-древния паметник на китайската поезия – „Шъ дзин (Канон на поезията) създаван през XI–VI в. пр. Хр. , стихове на първия известен поет Цю Юан, юефу – народни песни, записани от Музикалната палата, носеща същото име, стихове от Тао Юан-мин. Във втория, най-обемист раздел „Танска поезия, съм се опитал да запозная читателитe с творчеството на повече от петдесет от най-известните поети от този период. Само като илюстрация за нейния разцвет, в антологията, създадена при цинския император Канси и през XVII в. , фигурират близо 49000 стихотворения от над 2200 поети. Стиховете от третия раздел отбелязват нов етап в развитието и широко разпространение на жанра цъ (дин. Сун), съчинявани по зададен мотив (мелодия), главно любовна лирика, която е широко застъпена в сборника.

Други основни теми освен нея са раздялата на поета с близките, приятелството, скръбта в изгнание или на служба в далечен край, несгодите в армията, тежкия живот на народа, печал по древността, мислите за старостта, дворцова поезия, бягство и отшелничество сред красивата природа, поезия на планините и водите, поезия на виното и на чая.

Преводачът
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^