Стефан Стамболов - от перото до ятагана (2005)

Стефан Стамболов - от перото до ятагана (2005)

Стефан Стамболов - от перото до ятагана (2005)

от 8,09 лв 5 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиБиографии, Българска литература, Известни личности, Литература, Публицистика
Езикбългарски
Брой страници190
Тегло200

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Авторът е завършил философия и журналистика, доктор е по история и преподавател по музейно дело.
Интересът му към живота на Стефан Стамболов продължава 20 години. В резултат на тези занимания са излезли от печат три монографии, една докторска дисертация и 21 тома \"Архив на Ст. Стамболов\", в съставителство със ст. н. с. д-р Милен Куманов. Построени са два паметника на големия държавник в София и Банкя, подготвя се негова самостоятелна музейна сбирка във Велико Търново.
Настоящата книга е четвърта част от цялостното изследване \"Арете\". След \"Арес\" (1999 г. - бълг. ; 2000 г. - англ. ) и \"Марс\" (2002 г. - бълг, и 2003 г. -англ. )- представили пред читателската аудитория \"Боговете на войната\"в Тракия, Елада и Рим, последва \"Армията на бога\" (2004 г. - бълг. и англ. ), в която се проследява приемствеността на ценностната система \"Арете\" от езическите богове към светците-войни в християнската религия.
В \"От перото до ятагана\" общественото унаследяване на сборната мъжка добродетелност е отнесено към десетилетията на националноосвободите лна борба и полагането основите на модерната българска държавност. Въвеждането на Ст. Стамболов като еталон на революционер и държавник, на смел и себеотрицателен патриот се дължи не толкова на липсата на други подходящи примери - такива за чест на българския народ има през онази епоха - колкото на неговите необикновено ярки индивидуални качества. Поради тях именно той е свързващо звено на предишните с последната част от изследването \"Арете\". Тази пета част със заглавие \"Българската енергия\" обхваща XX в. , когато в условията и на монархия, и на република сборната добродетелност на българина дава нови примери за подражание: във вяра и любов, в бой и в труд, в съграждане и управление на съграденото.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^