Стратегическо управление на туризма (2008)

Стратегическо управление на туризма (2008)

Стратегическо управление на туризма (2008)

от 15,00 лв 2 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиПътуване, Туризъм
Езикбългарски
Брой страници248

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Настоящият учебник по , , Стратегическо управление на туризма\" е предназначен за студентите по туризъм в Нов български университет от Бакалавърска програма , , Туризъм \" и магистърските програми „ Управление на туризма\" и , , Международен алтернативен туризъм\". Разбира се, той момее да се ползва и от студенти, изучаващи туризъм в други учебни заведения, както и да служи като информационно пособие на мениджъри и на всички, занимаващи се с проблемите на туризма на различните нива на управление - национално, регионално и местно.
Необходимостта от учебника е свързана, на първо място, с преподаването на съответния курс в Нов български университет, но в същото време и с досегашната празнина в българската специализирана литература по този проблем. Става въпрос, по-конкретно, за специализираната литература, отнасяща се за видовете управление на туризма - стратегическо, тактическо, оперативно, както и неговите институционални, териториални и бизнес аспекти. Това деление, както ще видим в изложението, се определя от различни критерии и характеристики за разграничаването им — от гледна точка на обхвата по време, според нивото на управленско въздействие върху системата, според капацитета на ресурсите.
В тази връзка следва да се отбележи, че в литературата по туризъм често се срещат не само терминологични несъответствия, но и смесване на подходите и спецификата на отделните видове управление, произтичащи от техните характеристики. Това се дължи както на различните гледни точки или позиции на авторите, така и на обстоятелството, че условията за обучение и специализация по туризъм у нас се променят динамично.
Литературата по тези въпроси е оскъдна, при това не е на български език и със спорни моменти по методологията и проблематиката, които следва да се причисляват към стратегическото управление на туризма. Ето защо във Въведението е направен опит да се изясни основата, върху която е разграничено стратегическото управление на туризма от другите му видове управление.
За по-ефективното усвояване на разглежданата тематика в учебника е необходимо преди това студентите да са преминали учебните курсове по Основи на управлението и Въведение в туризма.
Не всеки студент има предварителна нагласа или ориентация към някакъв вид дейност или ниво на управление на туризма, към които да се насочи. Надявам се, че учебникът по „ Стратегическо управление на туризма \" ще подпомогне студентите при техния избор на бъдещата им реализация.
Учебната тематика е разпределена в осем глави, които следват логиката на три основни компонента - туризъм - управление - стратегия, в тяхната взаимна връзка и обусловеност.
Всяка глава започва с дефиниране на структуроопределящит е я цели, а в края са дадени ключови термини и понятия, както и въпроси за самооценка, контрол и помощ при практическата реализация на знанията.
юни 2005 г. Авторът
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^